Alzheimer tipi senil demanslı hastalarda beslenme düzeyinin saptanması ve uygun beslenme desteğinin sağlanması üzerine bir çalışma
The Determination of nutritional status of patients with Alzheimer type senil dementia and the administration of appropriate nutritional support
- Tez No: 107793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİŞAH RAKICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, beslenme, Bı2 vitamini, folik asit, homosistein, Alzheimer, nutrition, vitamin Bi2, folic acid, homocysteine
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Küçükerdönmez (Kara), Ö., Alzheimer tipi senil demanslı hastalarda beslenme düzeyinin saptanması ve uygun beslenme desteğinin sağlanması üzerine bir çalışma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2001. Alzheimer tipi senil demanslı yaşlı hastalar ile sağlıklı yaşlı bireylerin (65 yaş ve üzeri) beslenme düzeylerinin karşılaştırılması, bilişsel fonksiyon ile besin tüketimi arasındaki ilişkinin incelenmesi, antropometrik ve biyokimyasal parametrelerle bulguların desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma; Gülhane Askeri Tıp Akademisi Nöroloji Anabilim Dalı Demans polikliniğine başvuran, Alzheimer tipi senil demans tanısı hekim tarafından yeni konmuş, toplam 20 yaşlı hasta (12 Erkek, 8 Kadın) ve toplam 20 sağlıklı yaşlı (7 Erkek, 13 Kadın) birey üzerinde yapılmıştır. Araştırma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. îlk aşamada; araştırmaya katılan tüm bireylere anket formu uygulanmış, antropometrik ölçümleri alınmış, bioelektrik ımpedans analizi (BIA) yöntemi ile vücut bileşenleri ölçümleri yapılmış, bilişsel fonksiyonlarını değerlendirmek için mini mental durum muayene testi (MMSE) uygulanmış, biyokimyasal bulgularına bakılmış, bireylerin birbirini izleyen 3 günlük besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite durumları değerlendirilmiştir. Araştırmanın ikinci aşamasında, serum vitamin Bı2 düzeyi düşük olduğu saptanan Alzheimer tipi senil demanslı hastalara iki ay süreyle B!2 vitamini desteğinin verilmesi planlanmıştır. MMSE testi değeri Alzheimer hasta grubunda 18.3 ± 0.56 puan, kontrol grubunda ise 27.3 ± 0.36 puandır (p0.05). Her iki gruptaki bireylerin MMSE testi değerleri ile enerji ve besin öğeleri tüketimleri arasında, istatistiksel açıdan önemli bir ilişki bulunmamıştır. Alzheimer hasta ve kontrol grubundaki erkek bireylerin bel ile kalça çevresi (cm), triseps deri kıvrım kalınlığı (mm), vücut yağ kitlesi (kg) ve vücut suyu (%) değerleri arasındaki farklar, istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur (p< 0.05). Alzheimer hasta grubundaki bireylerin hastalanmadan önceki vücut ağırlıkları ve hastanede tanı konduktan sonraki vücut ağırlığı ölçümleri arasındaki istatistiksel açıdan önemli fark bulunmamıştır (p>0.05). Kadın bireylerin alkalen fosfataz, total protein, albümin ve transferrin düzeyleri, erkek bireylerin ise serum B[2 vitamini düzeyi arasındaki fark önemli bulunmuştur (p0.05). Serum Bı2 vitamini değeri düşük olan Alzheimer hastasına iki ay süreyle uygulanan tedavi sonrası; MMSE testi değeri, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, yağ kitlesi (kg), serum Bı2 vitamini ve folik asit düzeyi artmış; yağsız vücut kitlesi (kg), vücut suyu (L), serum homosistein, kreatinin, total kolesterol, LDL-kolesterol, alkalen fosfataz, total protein, albümin, transferrin ve prealbumin düzeyleri ise azalmıştır. Alzheimer hastası yaşlılarda serum Bı2 vitamini ve folik asit düzeylerinin izlenmesi ve yeterli ve dengeli beslenmelerinin sağlanması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Küçükerdönmez (Kara), Ö., The determination of nutritional status of patients with Alzheimer type senile dementia and the administration of appropriate nutritional support, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Dietetics, Ankara, 2001. This study was carried out to determine the nutritional status and the relationship between cognitive functions and food consumption of patients with Alzheimer type senile dementia. These findings were also supplemented with anthropometric and biochemical parameters. The study was conducted on 20 elderly patients (12 male, 8 female) with new diagnosis of Alzheimer type senile dementia who were admitted to the dementia clinic of Giilhane Military Medical Academy Neurology Department and 20 healthy elderly individuals (7 male, 13 female). The study was planned in two stages. In the first stage a questionnaire and an evaluation of the cognitive functions using a mini mental status examination (MMSE) test were applied to all participants. Also in this stage, anthropometric measurements, body composition with bioelectric impedance analysis (BIA) and biochemical analysis were performed and consecutive 3 day food consumption with physical activity records were obtained for all participants. In the second stage of the study nutritional support with vitamin Bi2 was administered to Alzheimer disease patients whose serum vitamin Bi2 levels were low. MMSE test values were 18.3±0.5 points in Alzheimer disease patients, but were 27.3±0.3 points in the control group (p0.05). In addition, no significant correlations were found between MMSE test values and energy and nutrient consumptions in either group. However, the males in both groups were found to be significantly different in waist and hip circumference (cm), triceps skinfold thickness (mm), body fat mass (kg) and body water (%) (p0.05). According to biochemical analysis, serum alkaline phosphatase, total protein, albumin, transferrin levels of women and serum vitamin B12 levels of men were significantly different in both groups (p0.05). At the end of the nutritional support with vitamin B|2 which was given to Alzheimer disease patients with low serum vitamin B|2 levels it was found that MMSE test values, body weight, body mass index, fat mass (kg), serum vitamin B|2 and folic acid were increased; while fat free mass (kg), body water (L), serum homocysteine, creatinine, total cholesterol, LDL cholesterol, alkaline phosphatase, total protein, albumin transferrin, prealbumin levels were decreased. According to the findings of this study, we can conclude that monitoring serum vitamin B]2 and folic acid levels and management of balanced nutrition of the Alzheimer disease patients would be benefical.