Van Yöresi'nde tüberküloz etkeni mikobakterilerin dağılımı ve antitüberküloz ajanlara duyarlılıklarının E Test yöntemiyle araştırılması
The Investigation of the distribution of mycobacteria the agent of tuberculosis and their sensitivity to antituberculosis drugs by E Test in Van region
  1. Tez No: 107797
  2. Yazar: R. BURAK NALÇACIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Accu Probe, Antitüberküloz hassasiyet, E Test, identifikasyon, Mycobacterium tuberculosis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
5. ÖZET“Van Yöresinde Tüberküloz Etkeni Mikobakterilerin Dağılımı ve Antitüberküloz Ajanlara Duyarlılıklarının E Test Yöntemiyle Araştırılması”isimli tez, Van yöresinde üretilen tüberküloz etkeni mikobakterilerin tür dağılımları ile antitüberküloz ajanlara karşı duyarlılıklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Hibridizasyon yöntemiyle (Accu Probe, Gen Probe; SanDiego-USA) Mycobacterium tuberculosis complex identification test kiti kullanarak tür ayrımına gidilmiş, daha sonra E test (AB BIODISK, Sweden) stripleri kullanılarak bu türlerin etambutol, streptomisin, izoniazid ve rifampine karşı hassasiyetleri araştırılmıştır. Balgam örneklerinden Lowenstein Jensen besiyerinde üreyen 25 tüberküloz basilinin Gen Probe yöntemiyle yapılan tür ayırımında hepsinin“ Mycobacterium tuberculosis'”olduğu tespit edilmiş, E Test yöntemiyle yapılan antitüberküloz ajanlara karşı duyarlılık testinde ise etambutole %4, rifampisine %8 oranında direnç saptanmış olup, 25 susun hiçbirinde streptomisine ve izoniazide karşı direnç gelişmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
6. SUMMARY“The investigation of the distribution of mycobacteria, the agent of tuberculosis, and their sensitivity to antituberculosis drugs by E Test in Van region.”The thesis about, was planned in order to investigate the distribution of the mycobacteria species as the agent of tuberculosis and to test the sensitivity to the antituberculosis and to test the sensitivity to the antituberculosis agents. The identification of the species was made with the mycobacterium tuberculosis complex identification kits by the hybridization method (Accu Probe, Gen Probe; SanDiego-USA) and then tested for sensitivity for ethambutol, streptomycin, isoniazid and rifampin with strips of the E Test (AB Biodisk, Sweden). Sputum 25 samples showing growth in the Lowenstein-Jensen medium have all been identified to be“Mycobacterium tuberculosis”by the“Gen probe”method. Resistance to ethambutol has been shown to be 4 percent resistance to rifampin has been shown to be 8 percent, while no resistance to streptomycin and to isoniazid was observed with in this 25 sputum samples. KeyWords: Accu Probe, Antituberculous sensitivity, E Test, Identification, Mycobacterium tuberculosis 34