Van yöresi yabani ravent (Işkın) (Rheum ribes L.) populasyonunun seleksiyonu ve kültüre alınabilirliği üzerine bir araştırma
A study on the selection and the cultivation in the wild rhubarb (ışkın) (Rheum ribes L.) population of Van region
  1. Tez No: 154815
  2. Yazar: MUSTAFA ÇİRKA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEYİT MEHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yabani Ravent (ışkın), Rheum ribes L, Seleksiyon, Kültüre almabilirlik, Wild rhubarb (ışkın), Rheum ribes I, Selection, Cultivation in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET VAN YÖRESİ YABANİ RAVENT (IŞKIN) ( Rheum ribes L.) POPULASYONUNUN SELEKSİYONU VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÇİRKA, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Seyit Mehmet ŞEN Ocak 2004, 29 sayfa Bu araştırma Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bazı yörelerinde erken ilkbahar döneminde doğal ortamdan toplanarak çiğ ve pişirilerek tüketilen ve bu bölgelerde kısmen de olsa ticari bir öneme sahip olan yabani raventin (ışkın) {Rheum ribes), seleksiyonu ve kültüre alınabilirliliğini ortaya koymak için yürütülmüştür. Araştırma erken ilkbahar döneminde Van merkeze bağlı Erek dağı kırsalında yer alan Yedi Kiliseler Bölgesi ve Cehennem Deresi Bölgesi olarak isimlendirilen bölgelerde yürütülmüştür. Alman örneklerde yapılan tartılı derecelendirmeye esas olan parametreler ve bu parametrelerin önem dereceleri daha önce böyle bir çalışmaya rastlanmadığından dolayı araştırıcılar tarafından oluşturulmuştur. Tartılı derecelendirmede esas alınan seleksiyon kriterleri ve bu kriterlerin önem dereceleri, sürgün sayısı (adet/bitki) %30, sürgün uzunluğu (cm) %25, sürgün genişliği (cm) 25, SÇKM (%) %10, pH %10 olarak belirlenmiştir Yapılan tartılı derecelendirme sonucunda, Yedi Kiliseler bölgesinden Tip A-45, Tip A-30, Tip A-36, Tip A- 19, Tip A- 16, Tip A-06, Tip A-40, Tip A-24, Tip A-03, Tip A-42, Tip A-39, Tip A-13, Tip A-13, Tip A-46 tip bitkiler ve Cehennem Deresi bölgesinden Tip B-42, Tip B-06, Tip B-41, Tip B-35, Tip B-19, Tip B-33, Tip B-16, Tip B-57, Tip B-18, Tip B-45, Tip B-21, Tip B-15, Tip B-20, Tip B-58, Tip B-l 1, Tip B-22, Tip B-12, Tip B-12, Tip B-27, Tip B-43, Tip B-48 tip olarak isimlendirilen bitkiler ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Bahçesi'nde koleksiyon bahçesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE SELECTION AND THE CULTIVATION IN THE WILD RHUBARB (IŞKIN) {Rheum ribes L) POPULATION OF VAN REGION ÇİRKA, Mustafa M.Sc.Thesis Supervisor Prof.Dr. Seyit Mehmet ŞEN January 2004, 29 pages This study was carried out in order to make evaluation in the wild rhubarb (ışkın) (Rheum ribes L.) a partly commercial vegetable collected from the nature east southern Anatolia in early spring and. to investigate the possibility of its cultivation. The study was done at Yedi Kiliseler and Cehennem Deresi in the countryside of Mount Erek in Van province. Parameters of weighted scaling and their scaling valves were formed for the first time because there has not been any research done before, weighted scaling included the shoot number, the shoot length, the shoot width, SSC, and pH with %30, %25, %25, %10, and %10 of their significance valves, respectively According to the results, Type A-45, Type A-30, Type A-36, Type A- 19, Type A- 16, Type A-06, Type A-40, Type A-24, Type A-03, Type A-42, Type A-39, Type A-13, Type A-13, Type A-46 genotypes of Yedi Klişeler Region and Type B- 42, Type B-06, Type B-41, Type B-35, Type B-19, Type B-33, Type B-16, Type B- 57, Type B-18, Type B^5, Type B-21, Type B-15, Type B-20, Type B-58, Type fi ll, Type B-22, Type B-12, Type B-12, Type B-27, Type B-43, Type B-48 genotypes of Cehennem Deresi were selected and a collection plot was formed with the best genotypes at the Research and Application Farm of Horticulture Department of Yüzüncü Yıl University