Kentsel arıtma çamuru ve kimyasal gübre uygulamalarının Van yöresi çayırlarının bitki örtüsü ve toprak özelliklerine etkileri
The effects of sewage biosolid and chemical fertilizer on meadow vegetation and soil properties in Van province
  1. Tez No: 168595
  2. Yazar: ÖSMETULLAH ARVAS
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma çamuru, Ağır metaller, Kimyasal gübreleme, Çayır, Botanik Kompozisyon, Ot verimi, Sewage Biosolid, Heavy Metal, Chemical Fertilizer, Meadow, Botanical Composition, Forage Yield iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET KENTSEL ARITMA ÇAMURU VE KİMYASAL GÜBRE UYGULAMALARININ VAN YÖRESİ ÇAYIRLARININ BİTKİ ÖRTÜSÜ VE TOPRAK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ ARVAS, Ösmetullah Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İbrahim YILMAZ Şubat 2005, 67 sayfa Bu araştırma, 2000-2002 yıllan arasında Van merkeze bağlı Arısu Köyü'nde bulunan doğal bir çayır alanında yürütülmüştür. Bu çalışmada, organik gübre olarak artıma çamuru, kimyasal gübre olarak ise azot ve fosfor kullanılmıştır. Bu gübrelerin sulu şartlardaki çayırın ot kalitesi ve verimi ile çayır toprağı üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Tesadüf Blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan denemede, kontrol parseli ile birlikte toplam 9 gübre dozu uygulanmıştır. Organik gübre olarak Arıtma Çamuru'nun 4 dozu (2.5, 5, 7.5, ve 10 ton/da) ile kimyasal gübre olarak ise kompoze azot ve fosforun 4 (2.5 (P,) + 5 (N,), 5 (P2) + 10 (N2), 7.5 (P3) + 15 (N3), 10 (P4), + 20 (N4)) dozu uygulanmıştır. Arıtma çamuru ve fosforlu gübreler sonbaharda, azotlu gübre ise ilkbaharda uygulanmıştır. Deneme alanı dört ay süresince (Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos) haftada bir kez düzenli olarak sulanmıştır. Arıtma Çamuru botanik kompozisyonu kimyasal gübreye göre daha fazla etkilemiştir. Arıtma çamuru uygulamasıyla elde edilen yaş ot ve kuru ot verimleri kimyasal gübre göre daha yüksek olmuştur. Arıtma çamuru uygulaması ile çayır otunun demir miktarım azalırken, çinko, kurşun, kadmiyum miktarını artmıştır. Bitki mangan miktarında önce azalma, artan seviyelerle birlikte artış kaydedilmiştir. Arıtma çamuru toprak pH'sını düşürürken, kimyasal gübre toprak pH'sını yükseltmiştir. Toprak organik maddesi arıtma çamuru uygulamasıyla artmıştır. Genel olarak, arıtma çamuru her iki toprak derinliğinde toprak azotunu kimyasal gübreye göre daha fazla arttırmıştır. Her iki gübre çeşidi üst (0-20 cm) toprağın fosfor miktarını arttırırken, alt (20-40 cm) toprağın fosfor miktarı kimyasal gübre uygulamasıyla artmıştır. Arıtma çamuru üst (0-20 cm) ve alt (20-40 cm) toprağın potasyum ve magnezyum miktarını etkilemezken, kalsiyum miktarım azaltmıştır. Arıtma çamuru üst (0-20 cm) toprağın demir ve bakır miktarını azaltırken, çinko ve kurşun miktarını arttırmış, mangan ve kadmiyum miktarını etkilememiştir. Arıtma çamuru uygulamasıyla alt (20-40 cm) toprak çinko miktarının artışına karşın mangan miktarı azalmış, demir, kadmiyum ve kurşun miktarı etkilenmemiştir. Bu araştırma sonucunda; Arıtma Çamuru'nun doğal çayır alanlarında organik gübre olarak başarıyla kullanılabileceği görülmüş ve 2.5-5 ton/da/yıl dozunun çayır alanlarında yüksek verim ve kalite için yeterli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SEWAGE BIOSOLID AND CHEMICAL FERTILIZER ON MEADOW VEGETATION AND SOn, PROPERTIES IN VAN PROVINCE ARVAS, Ösmetullah PhD Thesis, Field Crop Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim YILMAZ February 2005, 67 pages The study was conducted on a natural meadow at 2001-2000 in Ansu village located in Van. The aim of the research was to evaluate the effects of sewage biosolid (SB) and chemical fertileizer (CF), nitrogen and phosphorous, on forage yield and quality of meadow as well as live effects on meadow soil in irrigated condition. The experimental design was completely randomized block with tree replications. Nine levels of fertilizers, with control, were applied. In the experiment four level of SB were topically applied at rates of 2.5, 5, 7.5, and 10 ton/da as an organic fertilizer and four level of nitrogen and phosphorous (2.5 (Pi) + 5 (NO, 5 (P2) + 10 (N2), 7.5 (P3) + 15 (N3), 10 (P4) + 20 (N4)), as a CF, were used. SB and phosphorous were applied in autumn and nitrogen were applied in spring seasons. The experimental area was irrigated once a week for four months (May, June, July and August). SB applications more affected botanical composition than CF. Green herbage and hay yield of meadow were greater with SB application compared to CF. Iron level of meadow plants decreased with SB application, while it was caused to increase in Zinc, Lead, Cadmium, level in plants. On the other hand, manganese of meadow plant decreased with low rate SB applications, later it increased with high rate of SB applications. SB applications decreased soil pH level, but it increased with CF applications. Also applications of SB increased soil organic matter level. Generally, soil nitrogen level in 0-20 cm and 20-40 cm depth increased with SB application, but it decreased in 0-40 cm soil depth with CF. Both, SB and CF applications increased phosphorous level in 0-20 cm soil depth, but it increased only in 0-40 cm soil depth with CF applications. Besides, SB application decreased calcium level in D-20 cm and 20-40 cm soil depth, but it didn't affect potassium and magnesium level of both soil depths. SB application decreased Iron and copper, increased Zinc md lead and didn't affect level of manganese and cadmium in 0-20 cm soil depth. SB application, on the contrary to Zinc, decreased manganese and didn't affect of sad and cadmium in 20-40 cm soil depth. As a result, it was determined that SB can be used at natural meadows as an )rganic fertilizer beneficially, it was also determined that 2.5-5 ton/da/year SB is snough to reach to highest yield and quality.