Trafik kazalarının adli tıp açısından önemi ve 356 trafik kazası olgusunu kafa travmaları yönünden inceleyen bir çalışma
Aspects of traffic accidents in forensic medicine and investigation for head injury in 356 traffic accidents cases
  1. Tez No: 107854
  2. Yazar: FİLİZ ERDÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik kazası, kafa travması, hayati tehlike, adli tıp yönünden trafik kazaları -76, Traffic accident, head trauma, life danger, aspects of traffic accidents in forensic medicine. -77
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
8. ÖZET Bu çalışmada Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi Acil Servisine Haziran-Aralık 2000 tarihleri arasında trafik kazası nedeniyle getirilen olgular değerlendirilmiş ve aşağıda özeti yer alan çoğunluğu literatürlerle uyumlu sonuçlara ulaşılmıştır. Olguların çoğunu(%59,84) erkekler oluşturmuştur. Çalışma grubunun yaş ortalamasını 31,6 gibi genç bir kuşak oluşturmuştur. Olguların büyük bir oranı 10-40 yaş arasında saptanmıştır. Olguların hastanede yatış sürelerinin ortalaması 4,22 gündür. Olguların büyük çoğunluğu(%85,95) şifa ile taburcu edilmiştir, ölüm oranı %3,93 olarak bulunmuştur. Ölenlerin yaş ortalamaları 35,29 olarak saptanmış ve en sık ölüm nedeni subdural hematom olarak tespit edilmiştir. Kafa travması ile birlikte en sık tibia-fıbula fraktürü görülmüş, bunu genel beden travması ve maxillo fasiyal travma takip etmiştir. En sık görülen posttravmatik komplikasyon olarak antero-retrograd amneziye rastlanılmıştır. Kafa travmasıyla birlikte en sık görülen kafatası fraktürü frontal lineer kırık olmuştur. Olguların %19,81'i öpere edilmiş ve %7,82 oranında ölüm görülmüştür. Öpere edilmeyen olgularda bu oran % 16,93' dur. İntrakranyal lezyon olarak en sık kontüzyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
9. SUMMARY In this study, the cases who had a traffic accident and taken to Ankara University İbn-i Sina Hospital Emergency Servise in June- December 2000 were examined and attained to the following results which were closely similar to the literatures. Most cases were men(%59,84). The average age of the study group was 31,6 as a young generation. Most cases were found between 10 and 40 years old. The average of the period of staying at the hospital was 4,22 days. Most cases were discharged with good health and death rate was found as %3,93. The average age of people who were dead was 35,29 and the major cause of death was SDH. The most frequent lesion which becomes together with head trauma was tibia-fibula fracture and less frequent one was abdominal trauma. The most frequent posttraumatic komplication was antero-retrograd amnesia. The skull fracture which was frequently seen with head trauma was frontal linear fracture. % 19,81 of the cases had an operation and %7,82 of them were dead. That rate for whom did not have an operation was % 16,93. The most frequent intracranial lesion was observed as contusion.