Geri Dön

Tiroid hormonlarının glukoz metabolizmasına ve endotel fonksiyonlarına etkileri

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 108023
  2. Yazar: OĞUZHAN DEYNELİ
  3. Danışmanlar: Belirtilmemiş.
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 90

Özet

Özet: Hipotiroidide koroner arter hastalığı sıklığının arttığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı ateroskleroz gelişimi ile ilişkili olduğu bilinen insulin direncinin, homosistein, Lp(a), fîbrinojen, lipid profilinin, endotel fonksiyonlarının hipotiroidideki durumunu ve hipotiroidi tedavisi ile değişimini ortaya koymaktır. Kontrol grubunu oluşturan sağlıklı beş deneğin ve hipotiroidisi gösterilmiş 18-50 yaşlan arasında 11 bayan hastanın tedavi öncesi ve levotiroksin tedavisi sonrası tiroid fonksiyon testleri, lipid profilleri, Lp(a), homosistein ve fîbrinojen düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca, öglisemik hiperinsülinemik klemp metodu ile hesaplanan insulin hassasiyetleri (M mg/kg*dk) ve brakial arter çapında hiperemiye bağh vazodilatasyon miktarı ölçülerek endotel fonksiyonları değerlendirilmiştir. Hipotiroid hasta grubunda tedavi öncesi ve tedavi sonrası vücut kitle indekslerinde, kan basıncı değerlerinde, HDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinde, vücut kompozisyonunda farklılık saptanmamıştır. LDL kolesterol, total kolesterol, bazal insulin düzeylerinde ve aterosklerotik risk göstergeleri olan Lp(a), fîbrinojen, homosistein düzeylerinde LT4 tedavisi ile düşme ve hiperemiye bağh vazodilatasyon miktarlarında anlamlı artış saptanmıştır. İnsülin hassasiyetini değerlendirmek için kullanılan M değerleri hipotiroid hastalarda tedavi öncesi dönemde ötiroid döneme ve kontrollere göre anlamlı olarak azalmıştır. M değerleri ile tiroid hormonları arasında, homosistein ve fîbrinojen ile TSH düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon, M değerleri ile TSH arasında, homosistein ve fîbrinojen ile tiroid hormonlarının düzeyleri arasında, hiperemiye bağh vazodilatasyon miktarı ile fîbrinojen düzeyleri arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak hipotiroidide insülin hassasiyeti azalmıştır. Hipotiroidi tedavisi hem insülin direncinde hem de aterosklerotik risk belirteçlerinin düzeylerinde düzelme sağlamaktadır.

Özet (Çeviri)

Summary: Hypothyroidism has been associated with increased cardiovascular disease risk. The aim of our study was to evaluate the effects of levothyroxine treatment in hypothyroid patients on insulin resistance, Lp(a), homocystein, fibrinogen levels, lipid profile, endothelial function which are risk factors for the development of atherosclerosis. Eleven hypothyroid women (Age: 18 - 50) were evaluated before and after 6 months of levothyroxine treatment for lipid profile, Lp(a), homocysteine, fibrinogen levels, flow-mediated endothelium-dependent vasodilatation and insulin sensitivity using the euglycemic hyperinsulinemic clamp method (M =Glucose utilization rate mg/kg*min). The same evaluation was done in five healthy women. Body mass index, blood pressure, HDL cholesterol, triglyceride levels and body composition were similar in hypothyroid patients before and after levothyroxine treatment. LDL cholesterol, total cholesterol, basal insulin levels, and atherosclerotic risk markers Lp(a), fibrinogen, homocysteine levels were all decreased and flow-mediated endothelium- dependent vasodilatation was improved with treatment. M value was significantly decreased in untreated hypothyroid patients compared with controls and treated hypothyroid patients. There was a significant positive correlation between M values and thyroid hormones, TSH and homosistein, TSH and fibrinogen levels. A significant negative correlation was observed between M values and TSH levels, homocysteine levels and thyroid hormones, fibrinogen and thyroid hormones, amount of flow-mediated endothelium-dependent vasodilatation and fibrinogen levels. In conclusion, insulin sensitivity is decreased in hypothyroidism. Treatment of hypothyroidism improves both insulin sensitivity and atherosclerotic risk factors.

Benzer Tezler

  1. Hipotiroidili hastalarda inkretin düzeyleri ve tedaviyle inkretin düzeylerinin değişiminin incelenmesi

    Incretin levels in patients with hypothyrody and the evaluation of incretin level alterations with treatment

    MUSTAFA SERKAN ALEMDAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıAkdeniz Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAMAZAN SARI

  2. Graves hastalarında asprosin ve meteorin-like düzeyi incelenmesi

    Investigation of asprosin and meteorin-like levels in graves disease

    YAKUP ÖZER

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıHarran Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TEVFİK SABUNCU

  3. Hipotiroidili kadın hastalarda, aspirosin ve meteorin like düzeylerinin incelenmesi

    Researching of aspirosin and meteorin-like levels in hypothyroidic female patients

    MELİHA ÖZKUTLU

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    İç HastalıklarıHarran Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TEVFİK SABUNCU

  4. 3-18 yaş aralığında subklinik hipotiroidili olguların değerlendirilmesi

    Evaluation of cases wi̇th subclinical hypothyroidism in the range of 3-18 age

    ZEYNEP ERGİN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ŞENAY SAVAŞ ERDEVE

  5. Deneysel diabet oluşturulan ratlarda çinko ve magnezyumun tiroid hormonları ve lipid seviyesine etkisinin araştırılması

    The Effects of zinc and magnesium on thyroid hormone and lipid levels in experimentally diabetic rats

    SUZAN KARAGÖZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    FizyolojiYüzüncü Yıl Üniversitesi

    Fizyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BURHANETTİN BAYDAŞ