Çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonlarında serum ve idrar interlökin-6, interlökin-8 ile tümör nekrozis faktör-alfa düzeyleri
  1. Tez No: 108069
  2. Yazar: RIFAT GÜLER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TURGUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnterlökin-6, interlökin-8, tümör nekrozis faktör-alfa. idrar yolu enfeksiyonu, çocuk
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
1. ÖZET Sitokinler, organizmanın enfeksiyona yanıtının düzenleyicisi olarak görev yapan ve çeşitli hücre tipleri tarafından salgılanan polipeptid yapıda maddelerdir. İdrar yolu enfeksiyonlarında üroepitelyal hücrelerden idrara ve dolaşıma sitokin salınımı olur. Bu çalışmada sitokinlerin idrar yolu enfeksiyonlarında önemi ve akut faz reaktanı gibi hızlı tanı yöntemi olarak rutin uygulamadaki yeri saptanmaya çalışıldı. Çalışma kesin idrar yolu enfeksiyonu tanısı konulan 50 hasta üzerinde yapıldı ve herhangi bir yakınması bulunmayan 34 çocuk kontrol grubunu oluşturdu. Tüm olguların serum ve idrar örneklerinde interlökin-6, interlökin-8 ve tümör nekrozis faktör-alfa düzeyleri ölçüldü, idrar yolu enfeksiyonlu olguların serumlarında interlökin-6 %76, interlökin-8 %94, tümör nekrozis faktör-alfa %20, idrarlarında interlökin-6 %68, interlökin-8 %84 ve tümör nekrozis faktör-alfa %30 oaranında yüksek saptandı. İdrar tümör nekrozis faktör-alfa dışındaki sitokinler idrar yolu enfeksiyonlu grupta kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu (pO.001). Çalışmamızda idrar yolu enfeksiyonu tanısı için serum interlökin-8 en yüksek duyarlılığa sahipti (%94). Serum interlökin-8 ile serum interlökin-6, idrar interlökin- 6, idrar interlökin-8 ve CRP düzeyleri arasında pozitif yönde ilişki saptandı. Sonuç olarak idrar yolu enfeksiyonu tanısında serum interlökin-8'in diğer sitokinlerden daha duyarlı olduğu, akut faz reaktanı gibi hızlı tarama yöntemi olarak bu üç sitokinden sadece interlökin-8 'in serum düzeylerinin kullanışlı olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Cytocines, which are in polypeptide structure are the regulators of the responses of organism to infection and secreted by the different types of cells. In urinary tract infections cytocines are secreted to circulation and to urine from the uroepithelial cells. In this study, it's tried to be determined the place of the importance of cytocines in urinary tract infections and rapid diagnosis test as acute phase reactants in routine apply. This study was undertaken to measure the levels of interleukin-6, interleukin-8. and tumor necrosis factor-alpha in blood and urine samples from 50 children with urinary tract infections and 34 control individuals. In urinary tract infections interleukin-6, interleukin-8 and tumor necrosis factor-alpha was determined high in sequence %76, %94, %20 in blood and also was determined high in sequence %68, %84 and %30 in urine.