Şişelenmiş doğal maden sularının membran filtrasyon tekniği ile bakteriyolojik kalitelerinin belirlenmesi
Determination of bacteriyological quality of bottled natural mineral waters with membrane filtration technique
  1. Tez No: 108116
  2. Yazar: HALİL GÖREN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YURTYERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Veteriner Hekimliği, Food Hygiene and Technology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyolojik kalite, mâden suyu, membran filtrasyon tekniği, Bacteriological quality, membrane filtration technique, mineral water
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1199
Özet
83 ÖZET Şişelenmiş Doğal Maden Sularının Membran Filtrasyon Tekniği ile Bakteriyolojik Kalitelerinin Belirlenmesi Bu çalışma, Türkiye piyasasında satılan çeşitli firmalara ait şişelenmiş doğal maden sularında bakteriyolojik kalitenin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Toplam 100 şişelenmiş doğal maden suyu örneği membran filtrasyon tekniği kullanılarak ml'de aerop genel canlı sayısı (20- 22°C'de ve 37°C'de), 250 ml'de koliform bakteri, Escherichia coli, enterokok ve Pseudomonas aeruginosa ve 50 ml'de sülfit indirgeyen sporlu anaeropların varlığı yönünden incelendi. Analiz bulguları sonucunda, maden suyu örneklerindeki aerop genel canlı sayısının, 20-22°C'de inkübasyondan sonra 1.0-3.5x10' kob/ml ve 37°C'de inkübasyondan sonra 1.0-1.0x10' kob/ml aralığında olduğu belirlendi. Doğal maden suyu örneklerinin 3 'ünün (%3.0) koliform bakteri, 2'sinin (%2.0) enterokok, 4'ünün (%4) sülfit indirgeyen sporlu anaerop ve l'inin (%1.0) hem koliform bakteri hem de enterokok içerdiği saptandı. Maden suyu örneklerinin hiçbirinde P. aeruginosa ve E. coli bulunamadı. Mevcut standartlara (TSE ve Avrupa Birliği direktifi) aykırı olarak, fekal kirlilik göstergesi mikroorganizma içerdiği saptanan şişelenmiş doğal maden suyu örneklerinin tüketim için uygun olmadıkları sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
84 SUMMARY Determination of Bacteriological Quality of Bottled Natural Mineral Waters with Membrane Filtration Technique This study was conducted to determine the bacteriological quality of bottled natural mineral waters marketing in different regions of Turkey. A total of 100 bottled natural mineral water sample was examined by the membrane filtration technique for total aerobic colony counts (in ml) at 20-22°C and 37°C, and for the presence of total coliforms, Escherichia coli, enterococci, Pseudomonas aeruginosa (in 250 ml) and sporulated sulphite-reducing anaerobes (in 50 ml). According to the results of analysis, it was determined that the total aerobic counts ranged between 1.0-3. 5x10* cfu/ml and 1.0- l.OxlO1 cfu/ml at 20-22°C and 37°C, respectively. 3 samples (3.0%) for total coliforms, 2 samples (2.0%) for enterococci, 4 samples (4.0%) for sporulated sulphite-reducing anaerobes and 1 sample (1.0%) for both total coliforms and enterococci, was defined among the total of 100 natural mineral water samples. P. aeruginosa and E. coli were not detected from any sample. It was resulted to bottled natural mineral water samples, that involved microorganisms indicated feacel contamination as none agreeable to common standards (TSE and EU-regulation), didn't appropriated to consumed.