Aynı besleme şartlarında dişi ve erkek broylerlerde besi performansı değişiklikleri
The Changes of broiler production performances in sex separated rearing broilers at the same conditions
- Tez No: 108135
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Besi performansı, erkek dişi ayn yetiştirme, verim indeksi, verim özellikleri
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
32 ÖZET Aynı besleme şartlarında dişi ve erkek broylerlerde besi performansı değişiklikleri Bu çalışma broyler sürülerinde cinsiyetin bazı verim özelliklerine olan etkilerini araştırmak amacı ile hazırlanmıştır. Araştırmada 400 adet Ross 208 broyler civcivi, 200* er adet erkek ve dişi olarak 2 gruba ayrılmıştır. Her bir grupta üç alt gruba bölünmüştür. Hayvanlarda her hafta (7, 14, 21, 28, 35 ve 42) ölçüm yapılmıştır. Altıncı hafta sonunda erkek ve dişilerde canlı ağırlık ortalamaları sırası ile 2204,1 g; 1842,4 g olarak tespit edilmiş, dişi ve erkeklerdeki cardı ağırlık farklılığı istatistiksel yönden önemli bulunmuştur (p< 0.00 1 ). Toplam yem tüketimi altı haftanın sonunda erkeklerde 3963,73 g, dişilerde 3479,93 g olarak belirlenmiştir. Erkeklerdeki yem tüketiminin dişilerden %12,2 daha fazla olduğu görülmüştür. Yemden yararlanma oranı erkeklerde l.835 dişilerde ise 1.934 olarak gerçekleşmiştir. Gruplara ait verim indeksi erkeklerde 279.9, dişilerde ise 225.36 olup, erkeklerin değerinin dişilerden istatistik balamdan önemli (p< 0.05) düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyet grupları arasında karın yağı ağırlıkları ortalamasındaki fark istatistiksel yönden önemli bulunmamış, erkeklerin dişilerden sayısal olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Karın yağının karkas ağırlığına oranı gruplarda sırasıyla %2,63 ve %2,96; karaciğerin karkas ağırlığına oranı %2,72 ve %2,66 olarak belirlenmiştir. Karkas randımanı erkeklerde %72,5, dişilerde ise %74 olarak bulunmuştur. Aradaki bu fark istatistiksel yönden önemli (p< 0.01) olmuştur. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar erkek ve dişi broylerlerin ayn büyütülmelerinin bazı verim özellikleri üzerine olumlu etkisi olduğu ve yetiştirmede bazı avantajlar sağladığı gözlenmiştir. Üreticilere önerilmesinin mümkün olabileceği gözlenmiştir:
Özet (Çeviri)
33 SUMMARY The changes of broiler production performances in sex separeted rearing broilers at the same conditions. This study was held to investigate the effects of sex on some production characteristics İn broilers. In this study 200 day old Rose 208 broiler male chicks and 200 day old Rose 208 broiler female were used. Male and female chicks were divided in to the 3 parts. Live weight was determined every week. Six weeks of mean body weight figures were found as 2204,1 g for males; 1842,4 g for females.