Mastitisli inek sütlerinden izole edilen stafilokok'ların tür düzeyinde identifikasyonu ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
Species identification and some characteristics of staphylococci isolated from bovine milk with mastitis
  1. Tez No: 108182
  2. Yazar: MEHMET KADRİ YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER M. ESENDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İdentifikasyon, İnek sütü, Mastitis, Stafilokok, Bovine milk, Identification, Mastitis, Staphylococcus
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
50 ÖZET Mastitisli İnek Sütlerinden İzole Edilen Stafilokok'lann Tür Düzeyinde İdentifikasyonu ve Bazı Özelliklerinin Belirlenmesi Bu çalışmada, çeşitli kaynaklardan temin edilen mastitisli inek sütlerinden izole edilen stafilokok suşlarının tür düzeyinde identifikasyonlan gerçekleştirildi ve bu suşların bazı özellikleri incelendi. Fossomatik hücre sayım cihazı ile muayene sonucunda toplam 2726 adet süt örneğinin 955'inde mastitis belirlendi ve mastitisli bu sütlerden 584 adet Stafilokok susu izole edildi. İzole edilen Stafilokok suşlarında patojenik olanların ayırımı ve suşların tür düzeyinde identifikasyonlan için, tüp koagülaz, Clumping Faktör, DNase, TNase ve Protein A testleri yapılarak çeşitli biyokimyasal, kültürel ve fizyolojik özellikleri incelendi. Yapılan testler sonucunda incelenen 584 Stafilokok susundan 311 'i (%53.3) S. aureus, 193'ü (%33) S. saprophytics, 61'i (%10.4) S.epidermidis, 1 1 'i (%1.9) S. intermedius ve 8Ji de (%1.4) S. hyicus olarak identifiye edildi. Patojenik ve apatojenik Stafilokok suşlarının ayırımında ve suşların tür düzeyinde identifikasyonlarında koagülaz, CF, DNase, TNase ve Protein A testlerinin yeterli olacağı, ancak apatojenik türler olan S. saprophytics ve S. epidermidis' in ayrımında nitrat redüksiyon ve mannitol fermantasyon testlerinin mutlaka yapılması gerektiği sonucuna varıldı. Sonuçta, apatojenik türlerin de hastalık olgularına katılma olasılığından dolayı, mastitisin laboratuvar tanısında patojenik veya apatojenik bütün Stafilokok izolatlarının tür düzeyinde kesin identifikasyonlarının yapılmasının zorunlu olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY Species Identification and Some Characteristics of Staphylococci Isolated From Bovine Milk With Mastitis In this study, Staphylococcus strains isolated from bovine milk samples with mastitis obtained from different origins were identified and some characteristics of these strains were determined. With the aid of examination of 2726 milk samples by phossomatic cell counter, mastitis was detected in 955 milk samples and a total of 584 Staphylococcus strains were isolated from these milk samples with mastitis. In order to identify the pathogenic and non - pathogenic Staphylococcus strains, coagulase, clumping factor, DNase, TNase and Protein A tests were carried out and same biochemical, cultural and physiological characteristics were determined. Among 584 Staphylococcus strains tested, 311 (53.3 %), 193 (33.0 %), 61 (10.4 %), 11 (1.9 %) and 8 (1.4 %) strains were identified as S. aereus, S. saprophytics, S. epidermidis, S. intermedius and S. hyicus respectively. Coagulase, CF, DNase, TNase and Protein A tests were proved to be sufficient in the identification of pathogenic and non-pathogenic Staphylococcus strains. However, additional tests such as nitrate reduction and mannitol fermentation must be performed to discriminate S. saprophytics and S. epidermidis strains which are considered as non-pathogenic species. Keeping in mind that non - pathogenic species may also contribute in the disease process, it was concluded that all the Staphylococal isolates, whether pathogenic or non - pathogenic, should be clearly identified in the laboratory diagnosis of mastitis.