İç Anadolu şartlarında devekuşlarının kuluçka sonuçları
Hatching results of ostriches under the conditions of Middle Anatolian
  1. Tez No: 108181
  2. Yazar: RUKİYE GALİP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR POYRAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Depolama, devekuşu, embriyonik ölüm, kuluçka, malpozisyon, yumurta, Storage, ostrich, embriyonic death, incubation, malposition, egg
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
61 ÖZET İç Anadolu Şartlarında Devekuşlannın Kuluçka Sonuçları Çalışma, İç Anadolu Bölgesinde üretilen devekuşu yumurtalarının yapay kuluçka sonuçlannı incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla iki yıl boyunca Kırşehir- Kaman'daki özel bir devekuşu çiftliğindeki devekuşlannın yumurta verimi ve kuluçka sonuçlan incelenmiştir. Kuluçkalık yumurtalar numaralanmış, tartılmış ve şekil indeksi hesaplandıktan sonra üretim miktanna göre 1-10 gün süreyle depolanmıştır. Ardından gelişim makinesine yerleştirilen yumurtalar 38 gün burada bırakıldıktan sonra çıkım makinesine aktanlmıştır. Kuluçka sırasında döllülük ve ağırlık kaybı, kuluçka bitiminde ise kuluçka süresi, civciv ağırlığı, kuluçka randımanı, çıkım gücü, malpozisyon ve embriyonik ölüm yaşlan belirlenmiştir. Aynca ortamın nem ve sıcaklık değerleri günde 3 kez kaydedilerek çevre koşullan hakkında bilgi edinilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak aşağıdaki sonuçlara vanlmıştır: Hayvanlar yumurtlamaya her iki yılda da Mart ayında başlamış, Ağustos ayına kadar devam etmiştir. İkinci yumurtlama yılındaki hayvanlardan ortalama 45 adet yumurta elde edilmiştir. Bu sayı 1 inci yumurtlama yılında bulunan hayvanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Yumurtalann ortalama ağırlığı 1583 g olmuştur. Yumurta ağırlığı yeni yumurtlamaya başlayan hayvanlarda ileri verim yıllannda olan hayvanlara göre düşük bulunmuştur. Çalışmada ortalama dölsüzlük oranı %18,63 olarak tespit edilmiştir (1 inci yıl %17,61; 2 nci yıl %20,00). Ortalama kuluçka süresi 43,06 gün olarak belirlenmiştir. Kuluçka uygulamasının ilk aylannda kuluçka süresinin uzun olduğu (45,3-47,6), Nisan ayından itibaren düştüğü tespit edilmiştir.62 Çalışmada kuluçka randımanı 1 inci yıl %66,19; 2 nci yıl %60,00; çıkım gücü 1 inci yıl %80,35; 2 nci yıl %75,00 bulunmuştur. Kuluçkaya konulan yumurtalar kuluçka süresi sonundal inci yıl %15,66; 2 nci yıl %13,83 oranında ağırlık kaybetmiştir. Çalışmada elde edilen civcivlerin canlı ağırlık ortalaması 1067 g civarında bulunmuştur. Bu da yumurta ağırlığının %65-67'sini oluşturmaktadır. Yumurtadan ağırlık kaybının yetersiz olması civcivlerin ödemli olmasına, dolayısıyla civcivlerin yumurta ağırlığına oranının fazla olmasına yol açmıştır. Malpozisyon ve embriyonik ölümler 1 inci yıl %8,10 ve % 14,29; 2 nci yıl %5,81 ve % 15,48 olarak tespit edilmiştir. Depolama pozisyonu ve makine nemi malpozisyon ve embriyonik ölüm sayılarını etkilemiştir. Yumurtaların yatay depolanması ve yüksek makine nemi malpozisyon ve embriyonik ölümleri arttırmıştır. Sonuç olarak damızlıkların dengeli belenmesi, depolama ve kuluçka makinesi koşullarına dikkat edilmesi durumunda İç Anadolu Bölgesinde devekuşu yumurtalarından başarıyla civciv üretilmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
63 SUMMARY Hatching Results of Ostriches Under The Conditions of Middle Anatolian The purpose of this study was to investigate hatching results of Ostrich eggs produced in the Middle Anatolian Region. The hatching results from a private ostrich farm in Kırşehir/Kaman were observed for a period of 2 years. Initially, hatching eggs were marked, weighed and measured of short and long axis, then the eggs were stored for 0-10 days according to the production rate. Eggs kept in the setter for 38 days and transferred to the hatcher untill the hatching. Fertility, egg weight in the first and 38 th days, incubation period, chick weight, number of chicks hatched, embryos in unhatched eggs being investigated for their ages and number of malposition. Rainfall, temperature and humidity records being kept for the farm area. The results obtained were as follows: Hens lay from March to August in every year. The hens which in second production year, lay 45 egg per hen, but in the first laying season, number of eggs were lesser than the second years. The average egg weight were found as 1583 g. The egg weight from new layers were lesser than the olders. The average infertilite rate were found as 18,63% (17,61% for the first year, and 20,00% for the second year). The average incubation period was determined as 43,06 days. In early months of breeding season, the incubation period was longer (45,3-47,6 days) but it was shortened from April to the August.64 At the first and second year the hatching yield was 66,19% and 60,00%, and the hatchability were 80,35% and 75,00% respectively. The losing rate in the egg weight were during the incubation 15,66% and 13,83% for the first and second years respectively. The average chick weight were 1067 g, and it consist of 65-67% of egg weight. When the egg weight losses were insufficiant, the chicks were oedaematoes, thus the ratio of chick weight to egg weight were being higer. The malpositions and embryonic mortality rates for first and second years were 8,10% and 5,81%, and 14,29% and 15,48% respectively. The positions of the eggs during storage and the humidity of hatcher were effected the malposition and embriyonic mortality. When the eggs were in a horizontal position during the storage and humidity rate was high in the hatcher, malpositions and embryonic deaths were increased. In conclussion, it may be possible to product ostrich chicks succesfully in the Middle Anatolian conditions, providing one taken care about breeder feeding, eggs storing and hatchery conditions.