Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığında epididim ve testis kistlerinin prevalansı ve önemi
  1. Tez No: 108263
  2. Yazar: FERDA ODABAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı, epididim kisti, testis kisti rv, Autosomal dominant polycystic kidney disease, epididymal cyst, testiculer cyst
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 540
Özet
ÖZET Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı her iki böbrekte kistlerle karekterize, otozomal dominant kalıtımlı sistemik bir hastalıktır. Böbrek dışında da bir çok organda kistik oluşumlar tespit edilmektedir. Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı ile epididim, testis, prostat ve seminal vezikül kistleri arasındaki ilişkiyi gösteren bilgiler kısıtlıdır. Bu çalışmamızdaki amacımız, Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı'nda epididim, testis, prostat ve seminal vezikül kistlerinin sıklığını saptamak ve epididim kistlerinin hastaların serum kreatinin düzeyleri, yaşları, karaciğer ve seminal vezikül gibi diğer organlarda bulunan kistlerle olan ilişkilerini değerlendirmektir. Polikistik böbreği olan 100 erkek hasta ( ortalama yaş 43.7 yıl, yaş aralığı 13-83) çalışmaya alındı. Ayrıntılı anemnezleri alındı ve fizik muayeneleri yapıldı. Her hastanın abdominal ve skrotal ultrasonografisi yapıldı, serum kreatinin düzeyi için kan alındı. Tüm hastalar çalışma hakkında bilgilendirildi. 5 hasta infertildi. 18 hastada epididim kistleri, 48 hastada karaciğer kistleri, 41 hastada seminal vezikül kistleri ve 7 hastada prostat kistleri vardı. Epididim kistleri ile karaciğer kistleri arasında pozitif ilşki vardı. Testis kistlerine hiçbir hastada rastlanmadı. Sonuç olarak çalışmamızdan tespit ettiğimiz bilgileri üç başlık altında toplayabiliriz: 1) Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığında epididim ve prostat kistlerinin görülme sıklığı sanıldığından daha sık olabilir. 2) Epididim ve prostat kisti tespit edilen hastalar otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı yönünden araştırılmalıdır. 3) Otozomal dominant polikistik böbrek hastalığında epididim ve prostat kistleri ile infertilite arasındaki ilişki araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Autosomal dominant polycystic kidney disease is a systemic hereditary disorder characterized by bilateral diffuse renal cysts. Extrarenal involvement is a well known manifestation of autosomal dominant polycystic kidney disease. Data relating to the association between epididym, testicle, prostate, seminal vesicle cysts and autosomal dominant polycystic kidney disease are limited. The aims of this study are to evaluate the frequency of epididiymal, testiculer, prostate and seminal vesicle cyst in autosomal dominant polycystic kidney disease and to asses the relationship between epididymal cyst, with cysts in the seminal vesicle, liver and prostate and creatinineam 100 male patients ( mean age 43.7 years, range 13-83) were included in the study. Each subject underwent a formal interview, physical examinations; abdominal and scorotal ultrasonography. Blood was obtained from all patiens for measurement of creatinine. Five patients were infertile. Epididymal cyst were present in 18 patients.seminal vesicle cysts were present in 41 patients. Liver and prostate cysts were present in 48 and 7 patients, respectively There was a positive correlation between epididymal cysts and liver cysts. Our conclusions are: 1) Epididymal and prostate cysts are not uncommom in autosomal dominant polycystic kidney disease. 2) Autosomal dominant polycystic kidney disease should be looked for in patients with epididymal and prostate cysts. 3) infertility should be looked for in patients with epididymal and prostate cysts in autosomal dominant polycystic kidney disease.