LATCH emzirme tanılama ölçeğinin kullanımı ve yenidoğan emzirme başarısını inceleyen bir çalışma
Usage of LATCH breastfeeding assessment toola and the effects on the success of breastfeeding
  1. Tez No: 108307
  2. Yazar: KERZİBAN KOYUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Breastfeeding, success of breastfeeding, assessment
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET LATCH EMZİRME TANILAMA ÖLÇEĞİNİN KULLANIMI VE YENİDOĞAN EMZİRME BAŞARISINI İNCELEYEN BİR ÇALIŞMA KERZİBAN KOYUN Bu araştırma, Dokuz Eylül Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde bir emzirme tanılama ölçüm aracı olan LATCH' m güvenirliğinin, klinikte kullanımının emzirme başarısına etkisinin ve anne-bebek iletişimi ile emzirme başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla metodolojik ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında kullanılan Emzirme Tanılama Formunun birinci bölümünde anne ve bebeğe ilişkin bazı bilgiler, ikinci bölümünde LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı, üçüncü bölümünde anne-bebek iletişimini değerlendiren maddeler yer almaktadır. Veriler araştırmacı, bir gözlemci ve emzirme eğitim hemşiresi tarafından gözlem yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini, olasılıksız örneklem yöntemiyle seçilen 100 sağlıklı anne ve sağlıklı bebekleri oluşturmuştur. Her anne ve bebeğin emzirmesi iki kez gözlenmiştir ve verilerin analizi 200 gözlem üzerinden yapılmıştır. LATCH Ölçüm Aracının maddeleri arasındaki bağımsız gözlemciler arası korelasyon katsayıları 0.70-1.0 arasında değişmektedir (P0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USAGE OF LATCH BREASTFEEDING ASSESSMENT TOOL AND THE EFFECTS ON THE SUCCESS BREASTFEEDING KERZİBAN KOYUN This study was held methodologically and descriptive research in İzmir, Dokuz Eylül University Hospital, Obstetrics and Gynecology Department to evaluate the effects of tie clinical usage of the LATCH Breastfeeding Assessment Tool on the breastfeeding success and to investigate the relationship between mother and baby and the success of breastfeeding. The Breastfeeding Assesment Form which is used for collecting the data has three sections. In the first sect there is information about mother and baby, in the second sect LATCH Breastfeeding Assessment Tool, and in the third one there are compenents evaluating the relationship between mother and baby. The data were collected in a way of observation by a researcher, an observer nurse and breastfeding training nurse. Sampling consists of 100 healthy women and their healthy babies selected by nonprobable sampling method. During breastfeeding, each mother and baby were observed twice and data analyses was held within 200 observations. For independent interrrater correlation coefficent of LATCH compenents were between 0.70 and 1.0 (PO.01). Average Cronbach Alpha coefficient of two observations was 95%. Percent aggrement of researcher and observer was 82%. It has been founded that LATCH Tool does not have any effect on the success of breastfeeding when it is used by the breastfeeding training nurse (p>0.05). There was positive correlation between the LATCH and communication score (r=0.21, pO.01).