12 yaş grubu erkek çocukların yapay tırmanış duvarındaki antrenmanlarının motorik özellikler üzerindeki etkilerinin araştırılması
Searching affectives of motoric properties which are belong to boys who are 12 age group in door climbing wall training
  1. Tez No: 108725
  2. Yazar: MURAT ŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İRFAN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel özellikler, yapay tırmanış, motorik özellikler, fiziksel ve fizyolojik özellikler, antrenmanı. Araştırmamıza Sakarya ili, Physical Properties, indoor climbing, Motoric properties, physical and physiological parameters
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yapay tırmanış sporu geçtiğimiz yıllarda olimpik dallar arasına kabul edilmiştir. Bu sporun 2000 olimpiyatlarında gösteri amaçlı yer alması ve 2004 olimpiyatlarında yarışmalarının olimpik anlamda resmen başlaması planlanmaktadır. Yapay tırmanış olimpik sporlar arasına girmesine rağmen ülkemizde çok az bilinmektedir. Ülkemizde bu spor branşında resmen bir müsabaka henüz gerçekleşmemiş fakat 2002 yılı içinde Türkiye Dağcılık Federasyon faaliyet programına Türkiye Şampiyonası alınmıştır. Ülkemizde bu sporun altyapısını alpin stil dağcılar oluşturmaktadır. Antrenör, hakem ve sporcu eğitimleri 2002 yılı içinde başlamıştır. Bu sporun dağcılık sporunun seyirci problemini çözen ve sıfır risk oranıyla dağcı olmaya gerek olmadan her insanda doğuştan varolan tırmanma içgüdüsünü tatmin etme bağlamında dünyada ve ülkemizde hızla yayılacağını düşünmekteyiz. Araştırmamız Ülkemizde oluşturulacak atyapı sporcularının motorik yapılarının incelenmesi bu sporun gelişimi ve ülkemizdeki bilgi açığının giderilmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Indoor climbing have been acceptanced into olimpic sports at a few years ago. It is plane in 2000 olimpics sport like for demonstration and in 2004 olimpics sport to official competition. In spite of indoor climbing is inside of olimpics sport, it isn't know enough in our country. There wasn't an official competitions but Turkish mountaineering federation will be programming a Turkish championship in 2002 in our country alpin style mountaineers form backgruond of this sport. Education of trainer, refree and sportsmen have been started in 2002.We think that this sport that indoor climbing will solve spectators problem of mountaineering sport that. It has no risk and we think this sports will spread out fastest. Our searching is important about searching motoric properties of background sportmen and development of this sport and have knowledge about this sport. Searching affectives of motoric properties which are belong to boys who are 12 age group on indoor climbing wall training