Buket Uzuner'in hikayeleri ve hikayeciliği
The Stories and story-writing of Buket Uzuner
  1. Tez No: 109071
  2. Yazar: BANU KÜÇÜKHIDIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Birey, Değişim, Çatışma, Feminizm
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Ill Tezin Adı: Buket Uzuner'in Hikayeleri ve Hikayeciliği Hazırlayan: Banu Küçükhıdır OZET Modern Türk Edebiyatında çağdaş kadın yazarlarımız içerisinde adından, hikayelerinden ve hikayeciliğinden söz edebileceğimiz isimlerden birisi de Buket Uzuner'dir. Hazırlamış olduğumuz bu tezimizde, Buket Uzuner'in beş hikaye kitabını (Benim Adım Mayıs, Ayın En Çıplak Günü, Güneş Yiyen Çingene, Karayel Hüznü, Şairler Şehri) tahlil ederek, incelemeye çalıştık. Çağdaş yazarlarımız ve onların sanatları hakkında araştırma ve inceleme yapılmasının önemini de düşünerek, tahlil etmeye çalıştığımız hikayeler doğrultusunda ayrıca Buket Uzuner'in hikayeciliğine, dolayısıyla sanatına da değinmeye özen gösterdik. Post-modernizm ve neo-sürrealizmin temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Buket Uzuner'in eserlerinde, özellikle hikayelerindeki vaka tertibi, hayal gücünün orijinalliği dikkat çekmektedir. Hiç şüphesiz ki edebi eserler, onu meydana getiren yazarların, hayatı, sosyal çevresi, temsil ettikleri dönemin tarihi ve kültürüyle de yalandan ilgilidir. Bu nedenle Buket Uzuner'in hikayeleri ve hikayeciliği günümüzü yansıtması açısından da önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV Name: The Stories And Story-Writing of Buket Uzuner Author: Banu Küçükhıdır SUMMARY Buket Uzuner is one of the names that we can mention her names, stories and story-writing among the contemporary woman writers in Modern Turkish Literature. In our thesis that we've prepared, we tried to examine by analysing the five story books of Buket Uzuner (Benim Adım Mayıs, Ayın En Çıplak Günü, Güneş Yiyen Çingene, Karayel Hüznü, Şairler Şehri). By thinking the importance of studying and searching about our contemporary writers and their arts, we made a special effort to mention the story-writing, that is art, of Buket Uzuner in the direction of stories that we tried to analyse. In the works of Buket Uzuner who is accepted as one of the representatives of Post-modernism and Neo-Surrealism, especially the order of events in her stories and the originality of her power of imagination call attention. Of course the literary works are closely related with the life, social environment of the writers who created them and with the history and culture of the period they represent That is why, the stories and story-writing of Buket Uzuner is important in the regard of reflecting today. Key Words's: 1. İndivual, 2. Change, 3. Conflict, 4. Feminism, 5. Message.