Ortadoğu barış sürecinde İsrail
Israel in the Middle East peace process
  1. Tez No: 109088
  2. Yazar: CEYHUN DEMİRKOLLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN BERKE DİLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Barış süreci, Diaspora, Jeopolitik, Siyonizm, Arap Milliyetçiliği, Peace process, Diaspora, Geopolitics, Zionism, Arabian nationalism
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
ÖZET İki bin yıllık bir sürgün yaşantısı içinde olan Yahudiler İkinci Dünya Savaşının ardından 14 Mayıs 1948'de Ortadoğu'da yeniden çağdaş İsrail devletini kurdular. Avrupa ve diğer ülkelerdeki Yahudi diasporasının elitleri tüm güçlerini Siyonizm ülküsü ile kaynaştırarak ırkdaşlarını Filistin'de bir inanç etrafında toplamayı başarmışlardır. Ancak Ortadoğu'da beliren İsrail Devleti, Arap Dünyası için bir çok sorunun başlangıcı olacak ve Arap milliyetçiliğini tetikleyecekti. İsrail'in Ortadoğu'daki bölgede beliren varlığı adeta Bir“endişe kuşağı”yaratmış ve çatışmaları kaçınılmaz kılmıştır. Tez çalışmamızda, Ortadoğu jeopolitiğinde yer alan İsrail Devleti'nin bu günkü kurulmaya çalışılan barış ortamındaki rolüne, bu tarihsel arka plan üzerinden, tüm değişme ve gelişmeler ele alınarak daha nesnel yargılara varmaya çalışıldı. Ortadoğu barışı sürecinde İsrail'in algılama duyarlılığı ve kullandığı yöntemlerin incelenmesi; bölge ile ilgili tüm tarafların değerlendirmeleri açısından özelliklede barışa katkısı anlamında oldukça önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Jews who had an exile experience of two thousand years, established the modern Israel state in the Middle Esat over again after the Second World War in May 14th, 1948. The elites of Jewish diaspora (etnical socities) in Europe and the other countries accomplished to collect all their adherents around a belief in Palestine while being caused to unite all their forces with the Zionist ideal. However the Israel state thet appeared in the Middle East would be the beginning of many problems for the Arabian world and started the Arabian nationalism. The existence of Israel that appeared in the Middle East area caused to an 'anxious generation' and performed unavoidable conflicts. In our thesis studies, we tried to reach to objective judgements dealing with all the changes and the developments over the historical background of the Israel State in the Middle East geopolitics that achieved the peaceful environment of today. In the peace process of the Middle East, the perceptive sensibility of Israel and the examination of its exercised methods are very important for the evaluation of the stake holders regarding the region especially for the contribution to the peace.