Ortadoğu barış sürecinde Ürdün'ün rolü
The role of Jordan in the Middle East peace process
- Tez No: 187398
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN SEYDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ürdün, İsrail, Filistin, Ortadoğu, Mülteci, Barış Süreci, Jordan, Israel, Palestine, Middle East, Refugee, Peace Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZETORTADOĞU BARIŞ SÜRECİNDE ÜRDÜN'ÜN ROLÜMücahit ARMAĞANSüleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih BölümüYüksek Lisans Tezi, 163 sayfa, Ağustos 2006Danışman: Yard. Doç. Dr. Süleyman SEYDİBu tezin amacı, Ortadoğu Barış Süreci ve bu süreç çerçevesinde yaşanan savaş vesonrasında yapılan barış görüşmelerinde Ürdün'ün üstlendiği misyonu kavrayarak, budevletten beklenen görev ve sorumlulukların sınırlarını çizebilmektir. Ayrıca bölgede barışakatkı sağlayan devletler ile kaos ortamından yararlanmak isteyen ülkelerin varlığını ortayakoyarken, Ürdün'ün jeopolitik konum itibariyle bölgedeki stratejilerini anlatarak, barışsürecine olan katkılarını paylaşmaktır.Çalışmamızın temel çıkış noktası, esas itibariyle Filistin-İsrail çatışmasının yarattığısorunlar ve bu çerçevede bölgede etkin rol oynayan Ürdün'e düşen görev ve sorumluluklardır.Yaptığımız çalışmamızda bulgularımız aşağıdaki gibidir;İlk olarak Ürdün, iç ve dış politikalarında diğer devletlerde olduğu gibi, kendiyönetimlerinin hedeflediği noktaya ulaşmak için çalışmayı ve bu doğrultuda çıkarlarınıkorumayı amaç edinmiştir.İkinci olarak Ürdün, dış güçlerin yardımları ile ayakta kalmaya çalışan bir devletolarak, bölgede güçlü devletlerin kontrolünde yaşayan ve gerektiğinde bölgeye müdahale içinbir üs olarak kullanılabilecek bir yapıya sahiptir.Üçüncü olarak, Ürdün'ün içerisinde barındırdığı mültecilerden dolayı bölgedekirolünün küçümsenmemesini, Filistin sorununun çözümünde ve dolayısıyla barış sürecindemutlaka etkin rol oynamasının zorunluluğunu vurgulamak gerekir.Dördüncü olarak, bölgede net bir çözümün sağlanabilmesi için İsrail'in, diğerdevletler tarafından da tanınması gerektiği savunulmakta, ancak yaşanan gelişmeler, İsrail'indaha çok toprak talep etmesine neden olmaktadır.Sonuç olarak Ortadoğu'da ne İsrail, ne Filistin ve mülteciler, ne de Ürdün olmadanyaşamın mümkün olmayacağı, kalıcı ve tam bir barışın da hayal mahsulü olduğu gerçeğikabul edilmeli ve bölgeden gelişme ve istikrar adına bir oluşum beklenmemelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE ROLE OF JORDAN IN THE MIDDLE EAST PEACE PROCESSMucahit ARMAGANUniversity Of Suleyman Demirel, Institute Of Social Sciences Department Of History MasterThesis, 163 Pages, August 2006Supervisor: Assistant Professor Suleyman SEYDIThe aim of this thesis is to set a limit for the duties and responsibilities expected fromJordan by comprehending the mission taken on by this country during the Middle East Peaceprocess, and the war and post war peace negotiations experienced in the frame of this process.Furthermore sharing Jordan?s contributions for peace process by telling the strategies itbrought up from the point of view of its geopolitical location, while bringing up the existenceof the countries those who want to contribute the peace and those who want to benefit fromthe chaos atmosphere.As a matter of fact, the base starting point of our study is the problems caused byPalestine - Israel conflict and, duties and responsibilities overtaken by Jordan which plays aneffective role in this frame.The findings of the research we have made are as following;First of all, Jordan has aimed to strive to reach the point its administrations aimed andrespect her own interests in this direction, as it is fort he other countries.Second, Jordan, a country which is trying to remain standing by the help of externalpowers, has a structure that lives under the control of powerful countries and can be used asabase to intervene the region when it is necessary.Third, it must be emphasized that Jordan?s role in the region shouldn?t beunderestimated because of the refugees it shelters and, there is a necessity that it must play aneffective role in the solution of Palestine issue and consequently in the peace process.Fourth, it is believed that Israel should be recognized by the other countries in theregion in order to ensure a sharp solution in the region, but the events happening causes Israelto demand more land.Consequently, the fact that a life without neither Israel nor Palestine nor Jordan wouldbe possible in the Middle East, and that a permanent and a complete peace is a figment ofimagination should be accepted, and a formation must be expected from the region for thesake of progress and stability.