Hamas ile el Fetih'in İsrail ile mücadeleye bakış açıları
Hamas-al-Fatah relations and the resistance against Israel
- Tez No: 356881
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Filistin Kurtuluş Örgütü, Hamas, El-Fetih, Palestine, Israel, Palestinian Liberation Organization (PLO), Al-Fatah, Islamic Resistance Movement (Hamas)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada Filistinliler tarafından İsrail ile mücadele sürecinde kurulan başlıca iki örgütün (El-Fetih ve Hamas) temel görüşleri, Filistin davasından ne anladıkları ve aralarındaki anlaşmazlıklar araştırılmaktadır. Bu çalışma göstermektedir ki El-Fetih ve Hamas ideolojik tercihlerindeki farklılıklara rağmen Filistin davasını başarıya ulaştırmak için kurulmuş örgütlerdir. İki örgütün İsrail ile mücadele yöntemleri de 1991 yılının Ekim ayında başlayan Ortadoğu Barış Sürecine kadar büyük ölçüde benzemektedir. Bu tarihte başlayan farklılıklar İlkeler Bildirgesinin imzalanması (Eylül 1993) ile daha belirgin hale gelmiştir. Temel farklılıklar El-Fetih'in İsrail'in varlığını tanıması ve İsrail ile mücadelede şiddete başvurmayı reddetmesi; Hamas'ın ise İsrail'i hukuken tanımayı reddetmesi ve mücadelede şiddete başvurmayı kesin bir dille reddetmekten sakınması ile alakalıdır. 2005 yılında Hamas'ın Filistin Özerk Yönetimindeki seçimlere katılma kararı, aslında Hamas'ın FKÖ ile İsrail arasında yapılan anlaşmaları zımnen tanıması ve İsrail ile mücadelede katı tavrını fiilen yumuşatması anlamına gelmektedir. Buna rağmen ABD ve Avrupa Birliği, 2006 yılında yapılan Parlamento seçimlerini kazanan Hamas'a karşı tecrit politikası uygulamayı tercih etmiştir. Bu tercih, Hamas'ın Filistin yönetimine daha fazla katılımını ve İsrail ile ilişkilerde El-Fetih'in tutumuna benzer bir tutumu benimsemesini engellemiştir. Buna Filistin halkının temsili meselesinin gündeme gelmesi ve ideolojik farklılıklar da eklenince, El-Fetih-Hamas çatışması için zemin hazır hale gelmiştir. El-Fetih-Hamas ayrılığını giderme ve bir birlik hükümeti kurma çabaları sürmektedir. Henüz bu konuda başarı sağlanmış değildir. El-Fetih-Hamas ayrılığının sürmesi, Orta Doğu barış sürecini olumsuz etkileyen başlıca faktörlerden biri olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study will investigate the ideologies of Al-Fatah and Hamas, their understandings of the Palestinian cause and their differences. This study has found that the two organizations had adopted similar methods in the resistance against Israel at least until the start of the Middle East Peace Process in October 1991. Their differences in method became evident when the Declaration of Principles was signed in September 1993. Major differences between them are related firstly to Al-Fatah's recognition of Israel and its renunciation of the use of violence as a method in the struggle against Israel and secondly to Hamas' rejection to recognize Israel and its unwillingness to renounce categorically the use violent methods in the struggle against Israel. Hamas' decision to participate in the elections in the Palestinian Authority in 2005 represented the de facto recognition by Hamas of the agreements that Al-Fatah made with Israel and moderation in Hamas' position vis a vis Israel. Nevertheless, the United States and the European Union preferred the policy of isolating Hamas after the latter won the parliamentary elections in January 2006. This preference prevented Hamas from further engagement in Palestinian politics and from taking a similar stance to that of Al-Fatah with regard to Israel. Together with this fact, two other developments (namely the claims of both organizations to represent the Palestinian people and the ideological differences between them) prepared the ground for Al-Fatah-Hamas conflict. Efforts for Al-Fatah-Hamas reconciliation have not succeeded so far. The continuation of Al-Fatah-Hamas split is one of the major factors that prevent futher progress in the Middle East Peace Process.