Özel yetenek sınavına katılan adayların başarısına yapısal faktörlerin etkisi
The Effect of structural properties on candidates success in special entrance examination
  1. Tez No: 109115
  2. Yazar: MURAT MERCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ ZİYAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek Sınavı, Fiziksel Özellikler, Spor Branşı. IV Tc. YÜKSEKÖĞRETİM KURUUJ DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Entrance Examination, Physical Characteristics, Sports Branches V
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZEL YETENEK SINAVINA KATILAN ADAYLARIN BAŞARISINA YAPISAL FAKTÖRLERİN ETKİSİ ÖZET Bu çalışmanın amacı Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Özel yetenek sınavına katılan erkek ve bayan adayların başarısı üzerine coğrafi bölge, spor branşı, yaş ve belirli yapısal faktörlerin etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda yetenek sınavına 259 erkek (%84.1) ve 49 bayan (%15.9) olmak üzere toplam 308 aday denek olarak yer almıştır. Belirlenen kontenjanlara göre, sınavı kazananların 37'si erkek (% 64.9) ve 20 'si bayan (%35.1) adaydır. Sınavda kabul edilen 1500-800 metre dayanıklılık, 100 metre sürat, dikey sıçrama, koordinasyon, imnastik ve spor branşı testine ilaveten, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, skinfold, ve çevre ölçümleri yapıldı. Ayrıca, adayların, doğum tarihi, yaşadığı şehir ve faal olarak uğraştığı spor branşı anket ile belirlendi. Adayların şehir, coğrafi bölge ve spor branşı dağılımı sıklık (f), yüzde (%) ve kümülatif yüzde olarak verildi. Spor branşı, cinsiyet ve fiziksel özelliklerin sınav sonucu üzerine etkisini belirlemek için tek ve çift yönlü varyans analizi kullanıldı. Basan ve diğer kriterler arasında korelasyon katsayıları hesaplandı. Bu çalışmanın sonuçlan; Muğla Üniversitesi Özel yetenek Sınavını erkek ve bayanlarda farklı şehir ve coğrafi bölgelerden adaylann kazanmasına rağmen, kazananların çoğunluğunu Muğla ve çevre illeri oluşturmaktadır. Branşlardaki başvuru sayısına orantılı kazananların sayısı değişmektedir. Erkelerde boy uzunluğuna bağlı koordinasyon derecesi ve başarı puanı değişmektedir. Bayanlarda vücut ağırlığına bağlı 800 metre derecesi ve başarı puanı değişmektedir. Erkek ve bayanlarda ÖSS puanı, koordinasyon, 100 metre sürat ve jimnastik başarıyla önemli derecede ilişkiliyken, dayanıklılık koşusu ve yaş sadece erkekler başarıyla ilişki bulunmuştur. Özel yetenek sınavlarında farklı faktörlerin başarıya olan etkisi araştınlmalı ve buna göre sınavlarda yeni düzenlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF STRUCTURAL PROPERTIES, ON CANDIDATES' SUCCESS IN SPECIAL ENTRANCE EXAMINATION Summary The purpose of this study was to determine the effect of age, selected structural properties, geographic regional distribution and sports branches of successful male and female candidates during entrance examination of physical education and Sport Department at Muğla University in the education year of 1997-98. Totally 259 male and 49 female candidates were participated in this study. Personal data and geographic regional distribution of subjects were collected by an inventory. In addition, 1500 and 800 meters run, 100 meters sprint, coordination and gymnastics tests with body weight and height measurements were applied as examination parameters. Geographic regional distribution and sports branches of male and female candidates were presented as frequency, percent and cumulative percent. An analysis of variance (one and two way ANOVA) was utilized to test the significance of effects phsique and examination parameters on success. Correlation coefficients between success point and other parameters were obtained by SPSS program. Results of this study showed that many male and female participants come from different cities of Anatolion. The percent distribution of successful candidates from City of Muğla and its neighbor cities were higher than other cities of Turkey. Number of successful candidates changed with number of applications with respect to sports branches. Success point of talent examination was highly correlated with height in male and body weight in female group. In both groups, success point showed high correlation with the result of general matriculation exam, 100 meters. Sprint, coordination and gymnastics tests in different significance level. In males, endurance performance and age factor were highly correlated with success. As a result, effects of many different factors on success level of talent examination should be searched and new regulations should be done according to results of new investigations.