Kalite yönetim sistemleri ve madencilik sektöründeki yorumu
Quality management systems and implementation in mining sector
- Tez No: 109407
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAAN ERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Toplam kalite, toplam kalite yönetimi, madencilik, Total qualitiy, total quality managemenet, mining. ^iî*SWlllllfft
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ VE MADENCİLİK SEKTÖRÜNDEKİ YORUMU Nevin AĞAÇLIOĞLU Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı : Yrd.Doc.Dr. Kaan ERASLAN ÖZET Bu çalışmada küçük - orta - büyük ölçekli maden işletmelerinde olduğu gibi, maden mühendisliği bölümleri içinde kalite kavrammm tanıtılması, geçerliliği, önemi, özellikleri ve zorunluluğu sunulmuş olup, kalitenin doğuşu, tarihçesi ve uygulaması anlatılmıştır. Kalite çemberinin oluşumu, kullanılması ve kazandırdığı misyon, vizyon ve organize yapısı ile maden mühendisliğine uygulanmasının nasıl olduğu irâde edilmiştir. Toplam Kalite Yönetiminde (TKY) Katılımcı Yönetimin Rolü, Katılım ve Grup Çalışmasına yer verilmiş, uygulaması örneklerle açıklanmıştır. TKYde Deming'in 14 ilkesi anlatılıp, topyekün değişimin Lider Konumdaki Kişiler tarafından olacağı saptanmıştır. Kalite Sistemi ve ISO Standartları tanıtılıp, ISO 9000 - 9001 - 9002 - 9003 - 9004 - 9005'in özellikleri verilmiş, prosedürleri ayn ayn irdelenmiştir. Bunun sonucu olarak TS - EN - ISO 9000 sistem standartları tanıtılmış, buna bağlı belgelerin alınmasında işletmelerde ne tür düzenlemelere girildiği, belgelerin alındıktan sonra işletmeye ne gibi faydalar sağladığı, belgenin alınmasında nasıl bir yol takip edildiği, bu belgenin standartlarına bağlı kalabilmek için ne gibi çalışmaların yapılması gerektiği anlatılmıştır. Uygulanan madencilik ve yan kuruluşlarının ISO standart ölçüleri verilmiş, Türkiye'deki madencilik açısından önemi ve gerekliği belirtilmiştir. Bunun sonucu olarak madencilik sektöründe yapılması gereken işler maddeler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS AND IMPLEMENTATION IN MINING SECTOR Nevin A?AÇLIO?LU Mining Engineering, M.S. Thesis, 2001 Thesis Supervisor.Assoc.Prof. Kaan ERASLAN SUMMARY hi this study; instruction, validity, importance, characteristics and necessity of quality concept in mining engineering and small-medium-large scale mining enterprises are introduced, and the rising, history and application of quality are presented. The formation, usage, gained mission, vision, organized structures of quality circles are explained and also the effects of each of these on the mining engineering are examined. The role of administrative participants, participation and group working in Total Quality Managemenet (TQM) is described, and its application is explained in examples. Deming's 14 principles in TQM are listed and it is determined that leaders will create the difference totally in TQM. The ISO standards are introduced and the procedures of ISO 9000-9001-9002-9003- 9004-9005 are separately examined for their features and necessities. As a result of this, TS- EN-ISO 9000 system standards are introduced and the arrangements made in the firms to take relevant certificates, advantages these certificates provide to the firms, the way firms must follow to get these certificates, the studies the firms must do to adhere to the standards of certificates are explained. The criterions of ISO standards in mining industry are given and the importance and the necessity of them in Turkey's Mining Industry is explained. Finally, the jobs should be done in mining industry to integrate TQM are listed.