Puseydo spot elektrik fiyatı algoritmasıyla aktif ve reaktif güç optimizasyonu
Avtive and reactive power optimism by pseudo spot electricity pricing algorithm
- Tez No: 109408
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Puseydo spot elektrik fiyatı, aktif ve reaktif güç dağıtımı. Kısa dönem hidrotermal koordinasyon problemi, Pseudo spot electricity pricing, active and reactive power dispatch, short term hydrothermal coordination problem
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
IV PUSEYDO SPOT ELEKTRİK FİYATI ALGORITMASIYLA AKTİF VE REAKTİF GÜÇ OPTİMİZASYONU Mehmet Ali TAŞ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Celal YAŞAR ÖZET Her türlü üretimde en önemli amaç minimum maliyette üretip, ürünün minimum maliyette alıcıya ulaşmasını sağlamaktır. Bu durum, enerji üretim ve dağıtım sistemleri için de çok önemlidir. Yapılan çalışmada, sisteme önce puseydo spot elektrik fiyatı algoritmasını kullanan aktif güç dağıtım tekniği uygulanmıştır. Sonra aynı sistem için puseydo spot elektrik fiyatı algoritması kullanan reaktif güç dağıtım tekniği geliştirilmiştir. Bu aktif ve reaktif güç dağıtım teknikleri iki farklı kayıplı aktif ve reaktif güç dağıtım problemine uygulanmıştır. Bu dağıtım problemleri: 1. sadece termik birimlerden oluşan bir sistemdeki tek bir yüklenme durumunda aktif \e reaktif güç dağıtım problemi, 2. termik ve hidrolik birimlerden oluşan bir sistemdeki kısa dönem aktif ve reaktif güç dağıtım problemi şeklindedir. Yukarıda bahsedilen aktif ve reaktif güç dağıtım problemlerini çözebilmek için. puseydo spot elektrik fiyatı algoritmasını kullanan, Delphi programlama dilinde bir simülasyon programı hazırlanmıştır. Bu simülasyon programı seçilen örnek sistemler üzerinde denenmiştir. Elde edilen sonuçlar tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalara yön verebilmek için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ACTIVE AND REACTIVE POWER OPTIMISM BY PSEUDO SPOT ELECTRICITY PRICING ALGORITHM Mehmet Ali TAŞ Electric Engineering and Electronic, M.S. Thesis, 2001 Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Celal YAŞAR SUMMARY In every kind of production, the primary goal is while manufacturing at minimum cost it is also essential to supply at a competitive price to final destination. This is also significantly important for power generation, transmission and distribution systems. In this study, initialy active power distribution techniques are applied to system by using pseudo spot electricity price algorithm. These active and reactive power dispatch techniques are applied two active and reactive power dispatch problems which have two different losses. These are; 1. the problem of active and reactive power dispatch, during the loading of a system which is consist of only thermal units. 2. the short term active and reactive power dispatch problem of a system which is comprise of thermal and hydrolic units. In order to solve above mentioned active and reactive power distribution problems, a simulation program has been prepared by using Delphi computer programing language. This simulation program has been tested on selected systems. The results obtained from the studies are presented and comments and suggestions are made.