'Amonyum ve nitrat beslenmesinin kozalaklı bitkilerde büyüme üzerine etkilerinin karşılaştırılması'
'Comparison of the effects of ammonium and nitrate nutrition on growth of coniferous plants'
  1. Tez No: 109416
  2. Yazar: NİHAL SOYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyum, nitrat, kozalaklı bitkiler, bitki büyümesi, Ammonium, nitrate, coniferous plants, plant growth
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
IV AMONYUM VE NİTRAT BESLENMESİNİN KOZALAKLI BİTKİLERDE BÜYÜME ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Nihal SOYSAL Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı: Prof. Dr. îsmail KOCAÇALIŞKAN ÖZET Bu çalışmada S farklı kozalaklı bitki türünün büyümesi üzerine iki azot kaynağının (amonyum ve nitrat) etkisi araştırılmıştır. Fidanlar perlit ortamında, bitki büyütme kabini içerisinde uygun ışık, nem ve sıcaklık şartlarında iki ay boyunca büyütülmüşlerdir. Fidanların gövde uzunlukları dikimden itibaren her hafta ölçülmüştür. Kök uzunluğu, taze ağırlık, klorofil ve protein miktarları ise fidanların dikim ve söküm zamanlarında belirlenmiştir. Sonuç olarak; gövde büyümesini esas kriter aldığımızda türleri birbirleriyle kıyaslarsak amonyumlu ortamda sırasıyla sedir ve ardıç en fazla gelişme gösteren türlerdir. Selvi ise amonyumlu ortamda en az büyümeyi gösterdiği halde nitratlı ortamda en iyi gelişmeyi göstermiştir. Mazı ve kara çam ise ortada yer almaktadır. Amonyumlu ortamda en fazla gelişme gösteren tür sedir olduğundan ammoniofilik özelliği en yüksek tür olarak belirlenmiştir. Bu bakımdan amonyum kirlenmesinin en çok meydana geldiği yerler olan mezarlık, mezbaha azot fabrikası gibi yerlere öncelikle sedir yada ardıç bitMerinin dikilmesinin çevre sağlığı açısından uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF THE EFFECTS OF AMMONIUM AND NITRATE NUTRITION ON GROWTH OF CONIFEROUS PLANTS Nihal SOYSAL Department of Biology, M.S. Thesis, 2001 Supervisor: Prof. Dr. İsmil KOCAÇALIŞKAN SUMMARY In this study, the effects of two nitrogen sources (ammonium and nitrate) on growth of five different coniferous plant species were investigated. The seedlings were grown in pots filled perlit, using plant growth cabinet, under favourable light, temperature and humidity conditions for two months duration. Stem elonagtions of the seedlings were measured every week from planting date. Root elangation, fresh weight, chlorophyl and protein contents were determined at planting and uprooting times. As conclusion, the best growing species in ammonium were found cedar and juniper respectively, on the basis of stem growth as criterion. Cypress has showed lesser growth in ammonium but better in nitrate medium. In the case of black pine and arborvitae, they were found neither ammoniophilic nor nitrophilic. Thus, cedar was found the most ammoniophilic species among the plants studied. In this respect, the areas exposed to ammonia pollution such as cemetery, slaughterhause and nitrogen factory would be planted mainly cedar or juniper from point of environment healthy.