MicroLYNX plus madencilik programının kullanımı ve uygulanması
Usage of the microLYNX plus mining software and its application
  1. Tez No: 109417
  2. Yazar: ASIM TUĞSAN BOLEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAAN ERARSLAN, YRD. DOÇ. DR. HÜRRİYET AKDAŞ, YRD. DOÇ. DR. HAKAN AYKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: microLYNX Plus, Hipotetik Veri, Sondaj Kuyuları, Koordinat, Üç Boyutlu Görünüş, Kesit Alımı, Kontur Haritalan, Kompozit Değer Hesabı, Yüzey Modelleme, Jeolojik Modelleme, Wireframe Modelleme, Dekapaj Miktarı, Blok Modelleme, Mesafeyle Ters Ağırlıklı İnterpolasyon Yöntemi, Rezerv Hesabı, microLYNX Plus, Hypothetical Data, Drill Holes, Coordinate, 3D View, Taking of Sections, Plots of Contour, Computation of The Composite Value, Surface Modelling, Geology Modeling, Wireframe Modelling, Quantity of Volume, Block Modeling, Method of The Interpolate by Inverse Distance Weighting, Computation of Reserves
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
IV microLYNX Plus MADENCİLİK PROGRAMININ KULLANIMI VE UYGULANMASI Asım Tuğsan BOLEL Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Kaan ERARSLAN ÖZET Yapılmış olan bu tezde, microLYNX Plus bilgisayar paket programı tanıtılmış ve hipotetik bir saha üzerinde uygulanarak sonuçlan verilmiştir. Bu amaçla öncelikle programın özellikleri kısaca tanıtılmıştır. Sonrasında programın kullanımına geçilmiştir. Bu bölümde de sırasıyla; programın kurulması, sondaj kuyu verilerinin programa yüklenmesi, oluşturulan hipotetik verilerin listelenmesi, sondaj kuyularının çeşitli şekillerden ve farklı koordinatlardan görüntülenmesi, bunların üç boyutlu görünüşleri, üzerinde çeşitli oynamalar, sondaj kuyularının yakından görünüşleri, kesit alımları, kontur haritaları, kompozit değer hesaplan ve elde edilen hipotetik verilerin raporlanması yapılmıştır. Burada bulunan hesaplamalardan sonra sondaj sahasının yüzey, jeolojik ve wireframe modelleri oluşturulmuştur. Oluşturulan modellere göre dekapaj miktarı bulunmuş ve son olarak da, blok modellemede mesafeyle ters ağırlıklı interpolasyon yöntemi kullanılarak rezerv hesabı yapılmıştır. Aynca bu tip madencilik paket programlarının geçmişten günümüze kadar kullanım alanları ve özellikleri hakkında bilgiler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
USAGE OF THE microLYNX Plus MINING SOFTWARE AND ITS APPLICATION Asım Toğsan BOLEL Mining Engineering, MS. Thesis, 2001 Thesis Supervisor: Asst Pro£ Dr. Kaan ERARSLAN SUMMARY In this thesis microLYNX Plus Program is presented and the results are given applying at a hypothetical field. For this aubition first the atributes of this program are presented briefly. Then is passed to usage of the program. In this part according to circumstances, forming of the program, loading the hypothetical data of the drill holes from various forms and different coordinates, 3D views of these, on these various ordering, viewing zoom of the drill holes, taking of sections, plots of contour, computation of the composite value, reporting the hypothetical data gotten are done. After these computations surface modelling, geology modelling and wireframe modelling of the drill's field are formed. According to the formed models quantity of volume is found and at the end using the method of the interpolate by inverse distance weighting in block modelling, computation of reserves is done. In addition up to now fields of wage of mining programs and knowledges about its atributes are given.