Türkçe ögretmenleri'nin proje tabanlı öğrenmeye yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi
Determination of teachers for Turkish course viewsof project based learning
- Tez No: 841477
- Danışmanlar: DR. ENGİN BAYSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Project, Project-based learning, Turkish, Turkish Teaching, Constructivist Approach
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İçinde bulunduğumuz bilgi çağında; öğrenciler öğrenme ortamının merkezine yerleştirilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin, sürekli öğrenen, yeniliklere açık olmanın yanında yenilik getirebilen bireyler olarak yetiştirilmeleri hedeflenmektedir. Öğrenenler, edilgen alıcılar konumundan çıkıp, etken yaratıcılar durumuna geçmelidir. Bu durumda öğrencilerin, sorularına cevap bulabilecekleri ve faal olarak proje üretebilecekleri yeni ortamlar sağlanmalıdır. Günümüzde bu anlayışa sahip eğitim yaklaşımları, eğitim sisteminde ağırlıklarını hissettirmeye başlamıştır. Öğretmen ve öğrencilerin birlikte öğrendiği, grup içi çalışmalara önem verilen ve problem çözebilen bireyler yetiştiren eğitim yaklaşımlarından biri de proje tabanlı öğrenme yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, Türkçe öğretmenlerinin proje tabanlı öğrenmeye yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Proje tabanlı öğrenme yaklaşımında öğretmen görüşlerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilen araştırmada, Nitel araştırma yaklaşımlarından Tarama Modeli uygulanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ,“olmak üzere 86 öğretmen ömeklem olarak belirlenmiştir. Türkçe öğretmenlerinin Türkçe dersinde yapılan proje çalışmalarıyla ilgili görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlayan, 30 sorudan oluşan anket kullanılmıştır. Ankette yer alan maddelere, katılımcıların görüş farklılıklarını rahatça ifade edebilmelerini sağlamak için Likert tipi dereceleme sistemi kullanılmıştır. Birinci bölümde, öğretmenler hakkında bilgi almak için 4 farklı değişkine yer verilirken (okuttuğu sınıf, cinsiyet, mesleki yılı ve öğrenim durumu), ikinci bölümde ise 30 adet soruya yer verilmiştir. Güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısına bakılmıştır. Elde edilen bilgilerin dağılımının normalliğine bakmak üzere Kolmogrov Smimov testi uygulanmıştır. Bu araştırmaya katılan öğretmenler, proje tabanlı öğretime ilişkin öğrenci katılımını iii önemsemekte, öğrenciyi merkeze almakta, öğrencilerin yaratıcılığı, motivasyonu ve sorumluluk alma duygularını harekete geçirmeyi düşünmektedirler. Öğretmenler ayrıca proje tabanlı öğretim sürecinde öğrencilere yardımcı olunması, projelerin yapılış amaçlarının öğretmenler tarafından belirlenmesi, sadece evde değil okul çevresinde de araştırmalar yapması gerektiği, takım halinde çalışmanın önemli oldu, konuya ilişkin tartışmaların yer almasını düşünmektedirler. Değerlendirme sürecine ilişkin ise sadece sunumun değil ürün ve süreçlerin de değerlendirilmesi, öğrenci performanslarının aileden gizli tutulmaması gerektiğini düşünmektedirler. Bu araştırmanın diğer bir önemli sonucu ise öğretmenlerin proje tabanlı öğretime ilişkin düşüncelerinin olumlu (ortanın üstünde) olduğu ve öğretmenlerin okuttukları sınıf, cinsiyet, mesleki yıl ve öğrenim durumu değişkenlerinde istatiksel olarak anlamlı farklılık oluşturmadığı ”sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
We are now in the information age; the students are trying to be placed in the center of the learning environment. Therefore, students, continuous learning and besides being open to innovation and aims to educate the individuals who can bring innovation. Learners leave from passive recipients position, they must pass active creative situation. In this case, you can get answers to students' questions and actively produce new media projects can be ensured. Nowadays, the educational approaches with this understanding, the education system has begun to feel the weight. The teacher and the students learn together, the importance given to group study and individuals can solve one of the problems raised in the educational approach is project-based learning approach. In the survey conducted in order to reveal the opinions of teachers in project-based learning approach, the model was applied to the scan of the qualitative research approach. Including the TRNC has been identified as samples ofup to 100 individuals. In order to reveal views of the Turkish teachers working on projects being implemented in the Turkish language it has been used two surveys. To place the items in the questionnaire, Likert to ensure that they can articulate the differences between the views of participants grading system is used. In the first chapter, for information about where teachers are given on four different changes (gender, industry, occupation and education level of the year), İn the second part of the question it is given to 29 units. Cronbach's alpha reliability coefficient was examined, in order to determine the reliability. Given the determinations process has been consulted and terminating descriptive analysis. The resulting distribution of information to look into normality, Kolmogrov Smirnov test was applied. These teachers surveyed care about student participation for project-based teaching is student center, creativity of the students motivated and would allow their emotions to take responsibility, they thinks students will gain a sense of responsibility. Teachers also to assist students in the process of project-based teaching, the V determination by the project of construction purposes teacher, they needs to do research i~ the school environment is not only at home, it is important to work as a team and they think should be included in discussions on the subject. The presentation is not only related to the evaluation process, they think of the products and processes that should be considered and should be kept secret from the family of student performance. Another important result of this study is that teachers have positive thoughts related to projectbased learning and teachers are working class, gender, industry, and education level were professional years as a result of variable to create statistically significant differences.