Değişik oranlardaki pomza-zeolit karışımlarının kimi fiziksel ve kimyasal özellikleri
The chemical and physical properties of pumice and zeolite samples mixed different ratios
  1. Tez No: 109685
  2. Yazar: FUNDA MOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÖZGÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme ortamı, Pomza, Zeolit, Growing media, pumice, zeolite
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET DEĞİŞİK ORANLARDAKİ POMZA-ZEOLİT KARIŞIMLARININ KİMİ FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ Bu çalışma, değişik oranlarda karıştırılan pomza ve zeolit örneklerinin kimi fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve topraksız yetiştiricilik yönünden değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışma, Nevşehir yöresinden sağlanan açık renkli pomza örneği ile Ceyhan (Adana) yöresinden sağlanan bazaltik pomza örneği üzerine iki farklı irilikte ve çeşitli oranlarda (hacımca %0, %10, %25, %50, %75 ve %100) zeolit karıştırılmıştır. Karışımdaki zeolit oranı arttıkça pH, katyon değişim kapasitesi, değişebilir Na+, K+, Ca+2, Mg+2 ve suda çözünebilir iyon konsantrasyonlarının arttığı saptanmıştır. Bu artış, ince taneli zeolit karıştırılan örneklerde daha belirgin olmuştur. Yüksek oranlarda zeolit içeren örneklerde pH yüksekliğinin, zeolitin tamponluk kapasitesinin yüksek olması nedeniyle, ortam pH' sının optimum düzeylerde tutulması yönünden sorun yaratabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHEMICAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF PUMICE AND ZEOLITE SAMPLES MIXED WITH DIFFERENT RATIOS This study was carried out to determine the some physical and chemical characteristics of zeolite and pumice mixed in different ratio and to evaluate them considering with the soilless culture. Zeolite in two different particule size were mixed with the light colour pumice sample obtained from Nevşehir and the bazaltic pumice sample obtained from Ceyhan (Adana) in various ratios (0%, 10%, 25%, 50%, 75%, 100% by volume) pH, cation exchange capacity, exchangeable Na+, K+, Ca+2, Mg+2 and water soluble ion concentration, were increased with the increasing rate of the zeolite mixture. This increases were more considerable in samples containing smaller particule size zeolite than the others. It was considered that to keep the pH value in the medium around optimum levels would be a problem because of the high pH level in samples containing higher ratios of the zeolite which has high buffering capacity.