Pullukla çalışmada iş başarısı ile çalışma şekli ve dönüş teknikleri arasındaki ilişkiler
Relationships between work success, working methods and turning technics in plough applications
  1. Tez No: 109686
  2. Yazar: MURAT ALKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DARGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Zamandan yararlanma katsayısı, iş başarısı, tarla başı dönüş şekilleri, pulluk, Coefficient of time-saving, work success, headland turning styles, plough
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET PULLUKLA ÇALIŞMADA İŞ BAŞARISI İLE ÇALIŞMA ŞEKLİ VE DONUŞ TEKNİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Tarımsal mekanizasyon uygulamaları içinde toprak işleme çalışmaları önemli bu yer tutmaktadır. Pullukla çalışmada alan iş başarısına etkili en önemli faktör, zamandan yararlanma katsayısıdır. Zamandan yararlanma katsayısı; esas zamanın, toplam çalışma zamanına oranı olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada; zamandan yararlanma katsayısını artırmak için, toplam çalışma zamanını oluşturan etkenlerden, parsel başında geçen dönüş zamanlarının azaltılması veya iyileştirilmesi amacı ile değişik dönüş şekilleri araştırılmıştır. Balık sırtı ve açık çizi sürüm yöntemlerinde; frenli ve frensiz çalışma ile değişik tarla başı dönüş şekilleri denenmiştir. Her dönüş şekli için gerekli zaman, boşta alınan yol ve ihtiyaç duyulan yastık genişlikleri bulunmuştur. Pullukla çalışmada, iş başarısına etkili faktörler ile iş başarısı, çalışma şekli ve parsel başı dönüş teknikleri arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIPS BETWEEN WORK SUCCESS, WORKING METHODS AND TURNING TECHNICS IN PLOUGH APPLICATIONS Tillage works have an important place in agricultural mechanization applications. The most important factor of field study in working with plough is coefficient of time- saving. Coefficient of time-saving is defined as the rate of real time to total working time In this study, to increase coefficient of time-saving decrease or improvement of turning time on field, one of the factors constituting total working time, are investigated. In methods of gathering and casting different headland turning styles have been tried during the study with or without brake. Time, distance required for each turning and headland area needed are found. In plough applications, relationships between effective factors on work success, work success, study methods and headland turning styles were find out.