Kalandırlama işleminin kumaşların bazı mekanik davranışları üzerine olan etkilerinin araştırılması
The investigation of the effects of calendering to some mechanical properties of fabrics
  1. Tez No: 109701
  2. Yazar: CEM GÜNEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK TOPRAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalandırlama, FAST, Panama, Dimi, Bezayağı, şekil alabilirlik, uzayabilirlik, eğilme rij itliği, kesme rij itliği, hava geçirgenliği, kalınlık, yüzey kalınlığı, gevşetilmiş yüzey kalınlığı, gramaj, Calendering, FAST, Ribs, Twill, Plain, formability, extensibility, bending rigitidy, shear rigidity, air permability, thickness, surface thickness, relaxed surface thickness, weigth
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Bu çalışmada, kalandırlama işleminin dokuma kumaşların bazı mekanik özelliklerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla değişik örgülerde kumaşlar dokunmuş, kumaşlar, önceden belirlenmiş parametre değerleri altında kalandırlanmış ve FAST sistemini oluşturan ölçüm cihazları kullanılarak bu kumaşların bazı mekanik özellikleri ölçülmüştür. Ölçüm sonuçlanndaki değişimlere göre kalandırlama parametrelerinin kumaşların mekanik özelliklerine olan etkileri yorumlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde kalandırlama işlemi ve dokuma kumaşların temel mekanik özellikleri hakkında bilgiler verilmiş, FAST sistemi kısaca tanıtılmıştır. Diğer aşamada, çözgüsü ve atkısı aym numara %100 pamuk ring iplikten dokunmuş Panama, Dimi ve Bezayağı kumaşların yapısal özellikleri ve çalışılan kalandırlama parametreleri verilmiştir. Son aşamada kalandırlanmış kumaşlara ait ölçüm sonuçlan verilmiş, sonuçlarla kalandır parametreleri arasında eğriler elde edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study, the effects of calendering to some mechanical properties of woven fabrics have been investigated. For this purpose, fabrics with different weaves have been woven, calendered under the determined parameters and mechanical properties of these fabrics have been measured by the testing instruments forming FAST system. The effects of calendering parameters to the mechanical properties have been discussed according to the measuring results. At the first stage of the study, calendering process and fundamental mechanical properties of woven fabrics have been explained and a short brief about FAST system is given. At the next stage, some details of fabrics with Ribs, Twill and Plain weaves which have been woven with the % 100 cotton warp and weft ring yarn having the same number and calendering parameters of trials have been given. At the final, measuring results of calendered fabrics and the curves between the results and calendering parameters have been given and results have been researched.