Farklı yapıda binderlerle yapılan kaplamaların kumaş özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
The Investigation of the effects of the coatings on the fabric properties by using different types on binders
  1. Tez No: 139906
  2. Yazar: ENGİN ARDALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK TOPRAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaplama, su iticilik apresi, poliüretan binder, akrilik binder, kalandırlama, su geçmezlik, hava geçirgenliği, güç tutuşuriuk, statik elektriklenme, gramaj, kalınlık, mukavemet, Coating, water repellent, acrylic binder, polyurethane binder, calendering, water resistant, air permeability, flame retardant, statical electricity, weight, thickness, strength of the material
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu çalışmada, farklı yapıda binderlerle yapılan kaplamaların kumaş özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, önce kumaş iki eşit parçaya ayrılarak parçalardan birine su iticilik apresi uygulanmış, daha sonra su iticilik apresi uygulanan ve uygulanmayan kumaşlar da eşit iki parçaya ayrılarak su bazlı akrilik ve poliüretan binderler kullanılarak kaplamalar yapılmıştır. Yapılan kaplamalara daha sonra iki farklı sıcaklıkta kalandırlama işlemi uygulanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, kaplama işlemi, kaplama için kullanılabilecek kimyasal maddeler ve kumaşa hangi tekniklerle aplike edilebilecekleri üzerinde durulmuş, bu konu ile ilgili araştırma sonuçlan aktarılmıştır. İkinci bölümde denemede kullanılan tekstil materyali, kimyasallar ve yapılan analizler hakkında teknik bilgiler verilmiştir. Bulgular ve tartışma bölümünde, yapılan denemelerin sonuçlan verilmiş, elde edilen sonuçlar ışığında kaplamaların kumaş özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgulardan da yararlanılarak genel bir değerlendinne yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of coating by using different types of binders, to some properties of fabrics have been investigated. For this purpose, the fabric was divided into two equal parts and then water repellent treatment had been applied to one of this parts. After this treatment, raw fabric and the fabric which had water repellent treatment divided into two equal parts again. Two different types of binders; Acrylic and Polyurethane had been applied to that subdivided parts. After coating, coated fabrics were treated in calendering at two different temperatures. ; In the first part of this study, the results of investigation about coating proses, necessary chemicals for coating and the application techniques have been explained. In the second part, technical information has been given about chemicals, analysis method and textile material which were used in the experiments. In the result and discussion, results of experiments have been given and according to the results the effects of coatings on the properties of fabrics have been discussed. Finally, using the results of experiments, general conclusion has been given.