Hücrelerdeki transformasyon gelişiminin moleküler yöntemlerle belirlenmesi
The Determination of transformation development of cells by molecular techniques
  1. Tez No: 109773
  2. Yazar: AYŞE TANSU KOPARAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre transformasyonu, hücre morfolojisi, hücre iskeleti, karvakrol, tip II akciğer hücreleri, Cell transformation, cell morphology, cytoskeleton, carvacrol, type II lung cells
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Doktora Tezi HÜCRELERDEKİ TRANSFORMASYON GELİŞİMİNİN MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ AYŞE TANSU KOP ARAL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Melih ZEYTİNOĞLU 2001, 103 sayfa Bu çalışma in vivo ve in vitro ortamlarda yapılan deneysel çalışmaları içermektedir. In vivo çalışma olarak DMBA ile kanserleştirilmiş sıçanlara daha sonra karvakrol enjekte edilmiştir. Hem kanserleştirilmiş hem de karvakrol enjeksiyonunun ardından deney hayvanlarının akciğerleri makroskobik (anatomik) ve mikroskobik (histolojik) olarak incelenmiştir. Bu çalışmalarla, DMBA ile akciğer hücrelerinde transformasyonun meydana geldiği ve alveollerde tip II akciğer hücrelerinin sayısında artış olduğu saptanmıştır. Kanser oluşumundan sonra uygulanan karvakrolün akciğer hücrelerini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir, in vitro çalışmalar; A549, HFL1, C2 ve C025 hücre tipleri kullanılarak doku kültürü ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayla, kas hücrelerinde N-Ras onkogeninin oluşturduğu transformasyon ile akciğer hücrelerindeki kanserleşme karşılaştırıldığı gibi karvakrolün, hücrelerde oluşan transformasyona etkileri; hücre sayılan, hücre morfolojileri, hücre iskeleti ve toplam protein miktarları olarak değişik teknikler uygulanarak deneylerde kullanılan hücrelerdeki farklılıklar gösterilmeye çalışılmıştır. Karvakrol uygulanan A549 ve HFL1 hücre tiplerinde doz miktarı arttıkça, hücre sayılarında azalma, hücre morfolojisi ve iskeletinde bozulmalar, toplam protein miktarlarında azalmalar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctor of Science Thesis THE DETERMINATION OF TRANSFORMATION DEVELOPMENT OF CELLS BY MOLECULAR TECHNIQUES AYŞE TANSU KOPARAL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Assist.Prof.Dr. Melih ZEYTİNO?LU 2001, 103 pages This study comprises experimental works undertaken in vivo and in vitro environment. As in vivo study, carvacrol was injected to rats that show cancer after DMBA treatment. Lungs of laboratory animals both cancerous and carvacrol injected were examined using macroscopic and microscopic (histological) studies. These studies showed that in lungs, cell transformation occurred with DMBA and number of type II lung cells increased in alveoli. It was determined that after cancer induction, application of carvacrol affected transformed lung cells positively. In vitro studies were achieved by using A549, HFL1, C2 and C025 cell lines and tissue culture methods. These studies compare N-Ras oncogene transformed muscle cells and cancerous lung cells, and also use different techniques to show effects of carvacrol on cell transformation; cell number, cell morphology, cytoskeleton and total protein amount in cell types that are used in the experiments. In carvacrol applied A549 and HFL1 cell types, increase in dose of carvacrol caused a decrease in cell number, degeneration of cell morphology and cytoskeleton and a decrease in total protein amount.