Küçük Menderes nehrinin ephemeroptera (Insecta) limnofaunası
Ephemeroptera (Insecta) limnofauna of the Küçük Menderes river
- Tez No: 109774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TANATMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ephemeroptera, Nimf, Fauna, Küçük Menderes, Türkiye, Ephemeroptera, Nymph, Fauna, Küçük Menderes, Turkey
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÜÇÜK MENDERES NEHRİ'NİN EPHEMEROPTERA (INSECTA) LİMNOFAUNASI GÜNHANÇILI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TANATMIŞ 2001 Küçük Menderes Nehri'nin Ephemeroptera (Insecta) Limnofaunasını tespit etmek amacı ile Haziran- 1999 ile Ağustos-2000 tarihleri arasında 29 lokaliteden 3010 nimf örneği toplanarak incelenmiş ve 6 familya, 12 cinse bağlı 16 tür (Baetis rhodani, B. pavidus, B. fuscatus, B. muticus, Centroptilum luteolum, Pseudocentroptilum permulatum, Cloeon dipterum, Ecdyonurus dispar, E. insignis, Epeorus alpicola, Potamanthus luteus, Caenis luctuosa, Habrophlebia lauta, Rhithrogena sp., Choroterpes picteti ve Ephemerella ignita) tespit edilmiştir. Bu türlerin hepsi Küçük Menderes Nehri için yeni kayıttır. Tespit edilen bu türlerin tanımları yapılarak, teşhislerinde kullanılan vücut parçalarının şekilleri çizilmiş ve Türkiye'den bilinen yayılışları verilmiştir. Çalışmada ayrıca yayılış gösteren türler su kalitesi açısından saprobik sisteme göre değerlendirilmiş, Küçük Menderes Nehri'nin membasından yedinci istasyona kadar temiz (oligosaprobik), mansaba kadar diğer bölümünün ise yoğun endüstriyel ve evsel kökenli kirlilik nedeniyle çok kirli (polisaprobik) karakterde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EPHEMEROPTERA (INSECTA) LIMNOFAUNA OF THE KÜÇÜK MENDERES RIVER GÜNHANÇTLI Anadolu University Graduated School of Science Biology Program Supervisor: Assist Prof. Dr. Mustafa TANATMIŞ 2001 3010 nymph samples from 29 localities were collected and investigated to determine Ephemeroptera (Insecta) limnofauna of the Küçük Menderes river between June-1999 and August-2000. 16 species belonging to 12 genera of 6 families were determined (Baetis rhodani, B. pavidus, B. fuscatus, B. muticus, Centroptilum luteolum, Pseudocentroptilum permulatum, Cloeon diptenim, Ecdyonurus dispar, E. insignis, Epeorus alpicola, Potamanthus luteus, Caenis luctuosa, Habrophlebia lauta, Rhithrogena sp. Choroterpes picteti ve Ephemerella ignita). All these species were new record for Küçük Menderes River. The definitions of the species determined in the area was made, figures of the body parts using their determination was drawn and distribution areas known in Turkey were given. In addition, the species distributed in the study area considered by the means of water quality according to saprobic system. It was found that water was clear from source of the Küçük Menderes river to the seventh station (Oligosaprobic), but the other part to the mouth of the river was too dirty (Polisaprobic) because of intensive industrial and domestic pollution.