Euphorbia rigida'nın sabit yatak reaktörde katalitik pirolizi
Catalytic pyrolysis of euphorbia rigida in fixed-bed reactor
- Tez No: 109772
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN PÜTÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Euphorbia rigida, katalitik piroliz, sentetik yakıt, Euphorbia rigida, catalytic pyrolysis, synthetic fuels
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Doktora Tezi EUPHORBIA RİGİDA'NIN SABİT YATAK REAKTÖRDE KATALİTİK PİROLİZİ FUNDA ATEŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ersan PUTUN 2001, 152 sayfa Yapılan bu çalışmada Euphorbia rigida biyokütle örneğinin sabit yatak Heinze reaktöründe değişik koşullarda katalitik pirolizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarda 3 farklı tipte katalizör (Doğal zeolit, Criterion-534 ve Aktive edilmiş alümina) kullanılmıştır. Tüm deneyler- 7°C/dak'lık ısıtma hızı, 550°C piroliz sıcaklığı ve ortalama 0.55 mm partikül boyutunda gerçekleştirilmiştir. Deneylerde hammaddeye değişik yüzdelerde katalizör eklenerek; önce statik ortamda, daha sonra azot gazı (50; 100; 200 ve 400 cm3/dak) ve son olarak da su buharı geçirilerek (0.6; 1 J ve 2.7 cm/s) piroliz işlemleri yürütülmüş ve katalizör yüzdesi ile değişik ortamların piroliz ürün verimlerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmada elde edilen sıvı ürünlerin İR ve 'H-NMR spektrumları alınmış, elementel analizleri yapılmıştır. Daha sonra sıvı ürünler sütun kromatografisinde fraksiyonlara ayrılmış, fraksiyonların İR spektrumları alınmış, elementel analizleri yapılmış, n-pentan fraksiyonunun ise gaz kromatogramı alınmıştır. Sonuç olarak alternatif enerji kaynağı olarak kullanılan Euphorbia rigida'mn katalitik piroliz çalışmaları sonucunda elde edilen sıvı ürünün incelenmesinden umut verici sonuçlar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis CATALYTIC PYROLYSIS OF EUPHORBIA RIGIDA IN FIXED BED REACTOR FUNDA ATEŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ersan PÜTÜN 2001, 152 pages In this study, the catalytic pyrolysis of Euphorbia rigida as a biomass sample was carried out at different conditions in fixed bed reactor (Heinze retort). The experiments were performed by using 3 different catalysts namely Natural zeolite, Criterion-534 and Activated alumina. All the experiments were carried out with a heating rate of 7°C/min, pyrolysis temperature of 550°C and mean particular size of 0.55 mm. Pyrolysis experiments which were performed by adding different percentages of catalyst to the feedstock were carried out in three different atmospheres namely static, nitrogen with the flow rates of 50; 100; 200 and 400 cm3/min and finally steam with the velocity of 0.6; 1.3 and 2.7 cm/s. The effect of the amount of the catalyst and the atmospheres, on the pyrolysis product yields and structrures were investigated. The pyrolysis oils were examined by using elemental analysis, IR and 'H-NMR spectroscopy. The liquid products were also fractionated by coloumn chromatography. The spectroscopic and chromatographic analysis of the fractions including the gas chromatographic analysis of n-pentane eluates were performed. According to the results obtained in this study, it is possible to produce petroleum-like liquid pyrolysis products by catalytic pyrolysis of Euphorbia rigida as an alternative energy source.