Ceviz kabuklarının yenilebilir enerji kaynağı olarak değerlendirilmesi
Assessment of walnut shell as arenewable energy sources
- Tez No: 109783
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER METE KOÇKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ceviz Kabuğu, Piroliz, Biyokütle, Sentetik Yakıt Yenilebilir Enerji, Walnut shell, Pyrolysis, Biomass, Synthetic Fuels, Renewable Energy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CEVİZ KABUKLARININ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ELİF ATABAY Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR 2001 Bu çalışmada, yeni ve yenilenebilir enerji kaynağı, biyokütle adayı ceviz (Juglans regia) kabukları seçilmiş ve farklı koşullarda pirolizi gerçekleştirilmiştir. Deneyler iki farklı sabit yatak reaktörde, yavaş piroliz ve hızlı piroliz koşullarında yürütülmüş, piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, parçacık boyutu ve sürükleyici gaz akış hızı gibi piroliz değişkenlerinin, piroliz ürün verimleri üzerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmalarda en uygun koşullarda elde edilen sıvı ürünün çeşitli spektroskopik ve kromatografik yöntemlerle yapısı araştırılmıştır. Sabit yatak borusal reaktörde, en yüksek sıvı ürün verimi %31.22 ile 500 °C piroliz sıcaklığı, +0.6-1.25 mm partikül büyüklüğü, 300 °C dk“1 ısıtma hızı ve 100 cm3dk”1 sürükleyici gaz akış hızında elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen sıvı ürünün yenilenebilir enerji ve kimyasal hammadde kaynağı olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ASSESSMENT OF WALNUT SHELL AS A RENEWABLE ENERGY SOURCES ELİF ATABAY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Prof.Dr. Ö.Mete KOÇKAR 2001 In this thesis, the fixed bed slow and fast pyrolysis experiments have been conducted on a sample of walnut (Juglans regia) shell. The experiments were performed in a static fixed bed and well-swept fixed bed retort to investigate, particularly, the influence of pyrolysis temperature, heating rate, particle size and sweep gas velocity on the pyrolysis product yields. In addition, the pyrolysis oil obtained at the conditions of the maximum liquid yield was characterised by using spectroscopic and choromatographic techniques. In the well-swept fixed bed retort, the maximum oil yield of 31.22 % was obtained at 500 °C with a particle size range of 0.6-1.25 mm, heating rate of 300 °C min“1 and sweep gas velocity of 100 cm3min”1. The chemical characterisation has shown that the oil obtained from walnut shell can be used as a renewable fuel and chemical feedstock.