TR63 bölgesi tarımsal ve hayvansal atıkların biyoyakıt enerji potansiyellerinin belirlenmesi
Determination of biofuel energy potentials of agricultural and animal wastes in the TR63 region
- Tez No: 990924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÜÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: TR63 Bölgesi, biyokütle enerji potansiyeli, tarımsal artıklar, hayvansal atıklar, biyopelet, biyogaz, Mikrobiyal biyokütle, TR63 Region, biomass energy potential, agricultural residues, animal waste, biopellet, biogas, Microbial biomass
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
TR63 Bölgesi (Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye) kapsamında yapılan çalışmalar, bölgedeki bitkisel ve hayvansal atıkların yenilenebilir enerji üretiminde değerlendirilebilecek önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur. Toplam 1.635 10⁶ kg bitkisel biyokütleden yaklaşık 29.667 TJ seviyesinde enerji üretimi öngörülmektedir. Bu potansiyelin büyük bölümünü asma budama atıkları, mısır sap ve yaprakları ile pamuk çırçır atıkları oluşturmakta; zeytin posası, yerfıstığı, ceviz ve Antep fıstığı kabukları gibi yüksek kalorifik değere sahip atıklar ise enerjiye dönüştürülebilir nitelikleriyle dikkat çekmektedir. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı TR63 Bölgesi'nde yıllık yaklaşık 1.008 10⁶ kg hayvansal atık oluşmakta olup bu atıklardan 912.6 TJ biyogaz enerjisi üretilebileceği hesaplanmıştır. Büyükbaş hayvan atıkları, yüksek bireysel atık üretimleri ve metan verimleri nedeniyle toplam enerji üretiminin %64'ten fazlasını oluştururken; küçükbaş ve kümes hayvancılığı atıkları daha düşük birim değere sahip olsa da toplam hayvan sayısının fazla olması nedeniyle toplam potansiyele anlamlı katkı sunmaktadır. Bu durum, bölge biyogaz tesislerinin planlanmasında büyükbaş hayvancılık işletmelerinin yoğun olduğu alanların önceliklendirilmesi, küçükbaş ve kanatlı atıklarının ise destekleyici kofermentasyon materyali olarak değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. Elde edilen bulgular, TR63 Bölgesi'nin Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkı sağlayabilecek güçlü bir biyokütle potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Tarımsal ve hayvansal atıkların enerji üretiminde değerlendirilmesi, hem atık yönetiminde çevresel sürdürülebilirliği sağlayacak hem de bölgesel kalkınmaya katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluations conducted in the TR63 Region (Kahramanmaraş, Hatay, and Osmaniye) reveal that vegetal and animal wastes constitute a significant source of renewable energy potential for the area. Approximately 29.667 TJ of energy is projected to be produced from a total of 1.635 million kg of plant-based biomass. The majority of this potential comes from vine pruning residues, corn stalks and leaves, and cotton ginning residues, while high-calorific-value wastes such as olive pomace, peanut shells, walnut and pistachio shells also stand out for their energy conversion potential. In the TR63 Region, where livestock farming is widespread, approximately 1.008 million kg of animal waste is generated annually, from which 912.6 TJ of biogas energy could be produced. Cattle manure accounts for more than 64% of the total energy production due to its high individual waste output and methane yield, while small ruminant and poultry wastes, although possessing lower unit values, make a meaningful contribution to the overall potential because of the large number of animals. This indicates that areas with intensive cattle farming should be prioritized when planning regional biogas plants, with small ruminant and poultry wastes serving as supporting co-fermentation materials. The findings demonstrate that the TR63 Region possesses a strong biomass potential capable of contributing to Turkey's renewable energy targets. Utilizing agricultural and livestock wastes for energy production will not only ensure environmental sustainability in waste management but also contribute to regional development.