Uçuş test aşamaları, Beechcraft King Air C90 uçağının kalkış performans karakteristiklerinin belirlenmesinde veri iletimi yöntemi ve donanım tasarımı
Phases of flight tests, use of telemetry method and design of instrumentation for the determination of takeoff performance charecteristics of Beechcraft King Air C90
  1. Tez No: 109788
  2. Yazar: ASUMAN SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN OKTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Flight tests, takeoff performance, instrumentation, telemetry
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UÇUŞ TEST AŞAMALARI, BEECHCRAFT KING AIR C-90 UÇAĞININ KALKIŞ PERFORMANS KARAKTERİSTİKLERİNİN BELİRLENMESİNDE VERİ İLETİMİ YÖNTEMİ VE DONANIM TASARIMI Asuman SARAÇOĞLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Hakan OKTAL 2001, 189 sayfa Günümüzde bir uçak tasarımı tümüyle yerdeki çeşitli sistemlerle test edilebilmekte ve bilgisayar yardımıyla modellenerek simülasyonu yapılabilmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen uçağın uçuş sırasındaki gerçek davranışını belirlemek zordur. Bu nedenle her yeni uçak ve performansı etkileyecek her yeni tasarımın uçuş sırasında test edilmesi gerekir. Test safhasında yapılacak bir hata uçuş emniyetini olumsuz yönde etkileyecektir. Gelişen teknolojiyle uçuş sırasında verilerin alınıp anında değerlendirilmesi mümkündür. Bu sistemler için yapılan yatırım oldukça yüksek maliyet getirir. Bu aşamada uçuş testlerinden ne beklendiğinin iyi belirlenip kullanılacak ekipmanın bu doğrultuda seçilmesi gerekir. Bu çalışmada genel olarak uçuş testleri ve aşamaları incelenmiş ve sistem/donanım seçiminde izlenecek genel prosedür ortaya çıkarılmıştır. Anahtar kelimden Uçuş testleri, kalkış performansı, donanım, verilerin hava yoluyla iletimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PHASES OF FLIGHT TESTS, USE OF TELEMETRY METHOD AND DESIGN OF INSTRUMENTATION FOR THE DETERMINATION OF TAKE OFF PERFORMANCE CHARACTERISTICS OF BEECHCRAFT KING AIR C90 AHICRAFT Asuman SARAÇO?LU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hakan OKTAL 2001, 189 pages Nowadays design of an aircraft can be tested using various systems on the ground and simulated on computers. However, it is difficult to determine real performance of the aircraft during the flight Therefore, for every new aircraft and design effecting the aircraft performance tests must be carry out during a flight An error during the flight may result in some detrimental effects on the flight safety. Technological innovations made instant acqusition and evaluation of flight test data possible on a flight, hovewer cost of investments for the installation of these systems are very high. In this study, flight tests and tests stages are analyzed and a general procedure for the selection system and/or a equipment is determined.