Aminoglioksim türevlerinin ve bunların metal komplekslerinin sentezi ve bunların spektroskopik yöntemlerle incelenmesi
The Synthesis of aminoglyoxime derivatives and their metal complexes and the investigation of them by spectroscopic methods
  1. Tez No: 109787
  2. Yazar: FİLİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GAZİ İREZ, PROF.DR. LALE ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: v/c-Dioksim, oksim, benzimidazol, glioksim metal kompleksleri, v/c-Dioxime, oxime, benzimidazole, glyoxime metal complexes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMİNOGLİOKSİM TÜREVLERİNİN VE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE BUNLARIN SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Filiz YILMAZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Gazi İREZ ikinci Danışman: Prof.Dr. Lale ZOR 2001 Bu çalışmada, aw#-kloroglioksim, literatürde belirtildiği şekilde, elde edilmiş ve 2-aminobenzimidazol ile reaksiyonundan literatürde rapor edilmeyen yeni bir ligand ve bu ligandın bazı geçiş metalleri ile kompleksleri sentezlenmiştir. Çalışmanın birinci aşamasında, aratf-klorogüoksirnin, alkol-su (1:1,5) sisteminde, 2-aminobenzimidazol ile reaksiyonu sonucunda 2- aminobenzimidazolglioksim ligandı sentezlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, sentezlenen ligandın Ni(II), Co(H) ve Cu(II) iyonları ile metal-ligand oranı 1:1 ve 3:2 olan kompleksleri izole edilmiş ve bu ligandın ve komplekslerin yapılan ^-NMR, İR, elementel analiz teknikleri ile aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
u ABSTRACT Master of Science Thesis THE SYNTHESIS OF AMINOGLYOXIME DERIVATIVES AND THED* METAL COMPLEXES AND THE INVESTIGATION OF THEM BY SPECTROSCOPIC METHODS Filiz YILMAZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program First Supervisor: Prof.Dr. Gazi İREZ Second Supervisor: Prof. Dr. Lale ZOR 2001 In this study, anti-chloroglyoxime was synthesized, which is reported in literature, and a new ligand constituted anti-chloroglyoxime and 2- aminobenzirnidazol were first synthesized and its complexes with some transition metal were obtained. In the first part of this study, 2-arninobenzimidazolglyoxime was synthesized by the reaction of anti-chloroglyoxime and 2-aminobenzimidazol in alcohol-water (1:1,5) system. In the second part of the work, complexes which have metal - ligand ratio of 1:1 and 3.2 obtained with Ni(II), Cu(II) and Co(II) ions were isolated and structures of the ligand and complexes were investigated by ^-NMR, IR, elemental analysis.