Uçuş testlerinin incelenmesi ve Beechcraft B-200 uçağı iniş performansının belirlenmesi için donanım sistemi tasarımı
Investigation of flight test and design of instrumentation system for determining landing performance of Beechcraft B-200 aircraft
  1. Tez No: 109789
  2. Yazar: YASEMİN IŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Uçuş Testi, Performans, Bilgi Toplama Alt Sistemi, Flight Test, Performance, Data Collection Subsystem
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UÇUŞ TESTLERİNİN İNCELENMESİ VE BEECHCRAFT B-200 UÇAĞI İNİŞ PERFORMANSININ BELİRLENMESİ İÇİN DONANIM SİSTEMİ TASARIMI YASEMİN IŞIK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dab Danışman: Yrd. Doç. Dr. Can ÖZDEMIR 2001, 146 Sayfa Uçuş testi, uçak karakteristiklerini belirleyen, gelecekte tasannu planlanan aynı tip diğer uçakların kullanımını optimize eden ve uçuştaki davranışlarını tahmin etmeye yarayan bilgileri elde etme sürecidir. Uçuş testleri, tasarım değerlerinin sağlanıp sağlanmadığının tespiti için gerekli bilgileri elde etmek, yeni kavramlar üzerinde çalışmalar yapmak ve/veya uçak ve ekipmanlarının istenen performans değerlerini sağlayıp sağlamadığını belirlemek gibi farklı amaçlarla gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca uçağın işletilmesi sırasında da herhangi bir kısmında yapılacak değişikliklerden sonra da belli uçuş testlerinden geçirilmesi zorunluluğu vardır. Uçağın gerçek performans karakteristikleri, daima tasarım veya tahmin edilen performans karakteristikleri ile aynı değildir. Bu yüzden uçağın gerçek performans karakteristiklerini belirlemek için performans uçuş testlerinin yapılması gerekmektedir. Uçuş testleri esas itibarıyla, uçuş sırasında yapılan bir seri ölçmeye dayanmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir uçuş testinin yapılışı sırasında bir çok değerin aynı anda ölçülmesi ve bunların değerlendirilmesine gerek vardır. Bu çalışmada ilk olarak uçuş testleri ve performans uçuş testleri incelendikten sonra Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu envanterinde kayıtlı TC-AUY çağrı kodlu Beechcraft B-200 uçağı ve uçak üzerindeki donanımlar incelenmiş, buna göre bu uçağın iniş performans testinde gerekli bilgi ve parametrelerin bu uçak için nasıl elde edilebileceği, ne tür ek donanımlara ihtiyaç olabileceği araştırılmış ve bilgi toplama alt sistemi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF FLIGHT TESTS AND DESIGN OF INSTRUMENTATION SYSTEM FOR DETERMINING LANDING PERFORMANCE OF BEECHCRAFT B-200 AffiCRAFT YASEMİN IŞBK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Assist Prof. Dr. Can ÖZDEMİR 2001, 146 Pages Flight testing is the process of gathering information (or data) which will accurately describe the capabilities of a particular type of airplane, and which can be used to accurately predict and optimize the use of all airplanes of the same type in future missions. The aims of flight testing can be very diverse: they may be to investigate new conceps, to provide empirical data to substantiate design assumptions, or to demonstrate that an aircraft and/or its equipment achieve specified levels of performance, etc. It is also necessary to make some flight tests during the normal operation of an aircraft after any changes made on the aircraft. Actual aircraft performance characteristics are not always the same as the design or the predicted performance characteristics. Therefore, there is a need for performance flight testing to determine the actual performance. In principal, flight testing is based on a series of measurements made during the flight. So, it is necessary to measure a lot of parameter and real time evaluation of these parameters during the flight tests. In this thesis, firstly detailed information about flight tests and performance flight tests are given. Then this study is applied to Anadolu University's Beechcraft B-200 aircraft and its instrumentation. In this frame, obtaining required data and parameters, instrumentation system and data collection subsystem are investigated for this aircraft.