Rhizobium bakterileri ile poli-B-hidroksibütirik asit üretimi
Production of poly-B-hydroxybutyric acid by rhizobium sp.
- Tez No: 109790
- Danışmanlar: PROF. DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Poli-|3-hidroksibütirik asit, Rhizobium, Poly-P-hydroxybutyric acid, Rhizobium
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Rhizobium Bakterileri ile PoIi-fî-Hidroksibütirik Asit Üretimi NİLÜFER DOMBAYCI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Data Danışman: Prof.Dr. Merih KIVANÇ 2001, 63 sayfa Ülkemizde ve dünyada petrolden elde edilen plastikler, kullanımdan sonra atık olarak terk edilmesiyle önemli çevre soranlarına yol açmaktadır. Bu çevresel endişelere cevap olarak biyoparçalanabilir materyal kullanımı başlamıştır. Biyolojik olarak parçalanabilen materyallerden biri olan Poli-P-hidroksibütirik asit (PHB) geleneksel plastiklerin birçok özelliklerine sahiptir. PHB birçok mikroorganizmada dengesiz büyüme koşullarında doğal olarak sentezlenmekte ve karbon ve enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bn çalışmada, baklagil bitkilerinin kök nodfillerinden izole edilen Rhizobium bakterileri ile çalışılmıştır. Rlüzobium bakterilerinin PHB üretimleri incelenmiş ve %4.44- 27.8 arasında verim bulunmuştur. Yüksek verim elde edilen 5 suş seçilerek farklı karbon ve azot kaynaklarındaki verimleri incelenmiş ve karbon kaynaklarında %10-27.8, azot kaynaklarında ise %10-17.7 arasında verim elde edilmiştir. Bu 5 sustan R15 veR17'nin en yüksek verim alındığı karbon ve azot kaynaklan seçilerek farklı çalkalama hızlarında denenmiş ve %21,6 ile 28,7 arasında verim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis Production of Poty-P-Hydroxybutyric Acid by Rhizobium sp. NİLÜFER DOMBAYCI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Dr. Merih KIVANÇ 2001, 63 pages The plastics which are produced from petroleum cause serious environmental problems when they left after use as waste all over the world and in our country. As an answer for this environmental anxiety, the usage of biodegradable materials are in use. Poly- P-hydroxybutyric acid (PHB), one of the biodegradable materials, has many characteristics of traditional plastics. PHB was synthesized in many microorganisms at unbalanced growing conditions naturally and used as carbon and energy source. In this thesis, Rhizobium bacteria that was isolated from nodule of leguminous plant root was used. PHB production of Rhizobium bacteria was studied and yield was obtained as between 4,44-27,8%. Yield at different carbon and nitrogen sources was detected with the usage of 5 strains and high yield was obtained as between 10-27,8% at carbon sources, 10- 17,7% at nitrogen sources. From these 5 strains, carbon and nitrogen sources that have the highest yield of R15 and R17 strains are choosen. Different shaking velocities were tried and yields were obtained between 21,6-28,7%.