Achillea bitkisi uçucu yağı ve Rhizobium bakterileri ile aşılamanın fasulye (Phaselous vulgaris )'de bitki gelişimi, toprağın biyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerine etkileri
Impacts of Achillea essential oil with different doses and Rhizobium inoculations on growth of bean (Phaselous vulgaris ) ,biology and biochemistry of soils
- Tez No: 434886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BİLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Achillea, Rhizobium inoculation, essential oil, soil microbial population, soil enzym activity, basal respiration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, Achillea, cinsine ait bitki türlerinden elde edilen uçucu yağların (0, 100, 1000 ppm) şeker fasulye (Phaseolus vulgaris) bitkisi yetiştirilen ve bakteri (Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli F7, Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli F83, Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli Ciat899) aşılaması yapılan toprakların enzim içerikleri, mikrobiyal solunum, mikrobiyal popülasyon üzerine etkileri, bitkide kuru madde miktarı ve bitki besin elementlerinden N ve P içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır. Aynı zamanda yapılan bu çalışma ile uçucu yağların toprak verimliliği ve bitki gelişimi üzerine olan etkileri, toprakta mevcut bakteri popülasyonu üzerine antagonistik veya sinergistik etkisinin olup olmadığı, tarımda kullanılan kimyasal girdilerin yerine mikroorganizma faaliyetini etkileyen organik bir girdi olarak tarımda kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin veriler elde edilmesi hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda, topraklarda en yüksek bakteri ve mantar popülasyonu Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli CİAT899 ve Achillea uçucu yağ dozunun 0 pmm uygulandığı interaksiyonda görülmüştür. Uçucu yağ dozlarının artması ile topraklardaki bakteri ve mantar popülasyonu azalmıştır. Toprakların CO2 aktivitesi, Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli F7 aşılaması ve Achillea uçucu yağ dozunun 0 ppm uygulandığı interaksiyonda tespit edilmiştir Artan uçucu yağ dozları topraklarlardaki dehidrogenaz, üreaz, asit-alkalin fosfataz enzim aktivitesini azaltmıştır. Rhizobium aşılaması ile bitkideki P miktarı ve nodül sayısı artmıştır. Anahtar Kelime: Achillea, Rhizobium aşılaması, toprak mikrobiyal popülasyon, toprak enzim aktivitesi, toprak solunumu,
Özet (Çeviri)
In this study, the impacts of the essential oils(0, 100, 1000 ppm) obtained from plant species belonging to Achillea, have been examined on the enzym content of soils in which sugar bean(Phaseolus vulgaris) plant is grown and Rhizobium leguminosarum biovar phaseoli (F7, Ciat899, F83) inoculations is administered; plus on soil microbial population, microbial respiration, soil biology, dry-matter in plant, content of root and upper parts, nodul number and plant nutrients such as N and P contents. At the same time, this study aims to obtain data on soil productivity of the essential oils and effects of plant devolopment; if they have antogonistic or synergistic outcomes on available bacterial populations and besides, whther essential oils could be used as organic inputs affacting the microogranism activity instead of input chemicals used in agriculture. The result of research, the highest population of bacteria and fungi found in soils in the interaction of 0 ppm dose level of essential oils were Rhizobium leguminosarium biovar Phaseoli CİAT899 and Achillea. Bakteria and fungi population were decreased with increasing essential oil dose. CO2 activities in the soils were investigated in the interaction in which essential oil dosage were were 0 ppm and by inoculation of Rhizobium leguminosarium biovar Phaseoli F7. Activities of enzymes of dehidrogense, urease, aside-alkaline phosphatase were decreased with increasing essential oil doses in soils. P in plant and nodul number increased with Rhizobium inoculation.