Baca gazından kükürt dioksitin elektrokimyasal yöntemle giderilmesi
Removal of sulfur dioxide from flue gases by an electrochemical method
  1. Tez No: 109799
  2. Yazar: ÜMRAN TEZCAN ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKER BAKIR ÖĞÜTVEREN, YRD. DOÇ. DR. A. SAVAŞ KOPARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal Yükseltgeme, Kükürt Dioksit, Gaz Saflaştırma, Asit Deriştirme, Yanma Gazı, Electrochemical Oxidation, Sulfur Dioxide, Gas Purification, Concentrate of acid, Flue Gases
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
ÖZET Doktora Tezi BACA GAZINDAN KÜKÜRT DİOKSİTİN ELEKTROKİMYASAL YÖNTEMLE GİDERİLMESİ ÜMRAN TEZCAN ÜN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ülker BAKIR ÖĞÜTVEREN II. Danışman: Y. Doç. Dr. A. Savaş KOP ARAL 2001 Bu çalışmada kükürt dioksitin baca gazından elektrokimyasal yükseltgenme ile giderilmesi ve sülfürik asit olarak geri kazanılması çalışılmıştır. Bu amaçla akım yoğunluğunun, gaz akış hızının, elektrolit akış hızının, SO2 başlangıç derişiminin, sıcaklığın, gaz karışım bileşenlerinin, elektrolit derişiminin ve deney süresinin giderim yüzdesine, akım verimine ve enerji tüketimine etkileri belirlenmiş, kütle aktarım katsayıları hesap edilmiştir. Düşük elektrot alanında ve yüksek debilerde çalışmaya uygun olacak şekilde tasarlanmış olan reaktörde yaklaşık %100 giderime ulaşılmış, düşük enerji tüketimi ve yüksek akım verimleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis REMOVAL OF SULFUR DIOXIDE FROM FLUE GASES BY AN ELECTROCHEMICAL METHOD ÜMRAN TEZCAN UN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Prof. Dr. Ülker BAKIR Ö?ÜTVEREN Asst. Supervision Asst. Prof. Dr. A. Savaş KOP ARAL 2001 In this study, sulfur dioxide removal from flue gases by electrochemical oxidation and recovery as sulfuric acid were studied. For this purpose, effects of current density, gas flow rate, electrolyte flow rate, initial concentration of SO2, temperature, components of gas mixture, electrolyte concentration, and duration of experiment on the removal efficiency, current efficiency and energy consumption were determined, and mass transfer coefficients were calculated. In the reactor, designed to operate at low electrode area and high flow rate, removal efficiency of 100% was reached practically and low energy consumptions and high current efficiencies were obtained.