N-ras onkogeninin p53, p19 ve mdm2 proteinlerinin sentezi üzerine etkilerinin kültür hücrelerinde araştırılması
Investigation of effects of N-ras oncogene on senthesis of p53, p19 and mdm2
- Tez No: 109800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Onkogen, ras, p53, MDM2, Farklılaşma ^_T!5SS5S««bö
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Doktora Tezi N-ras ONKOGENİNİN p53, pl9 ve MDM 2 PROTEİNLERİNİN SENTEZİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KÜLTÜR HÜCRELERİNDE ARAŞTIRILMASI Kamel SALEH Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Hülya ZEYTİNOĞLU 2001 İnsan mutant N-ras onkogeninin ekspresyonunun, p53, mdm2, pl9 ve p-aktin proteinlerinin seviyelerinin üzerindeki etkisi hücre kültürü ortamında Western Blot yöntemiyle araştırılmıştır. Mitojenik aktivitesi düşük olan besiyerinde (% 10 HS) büyütülen C025 miyoblast hücreleri farklılaşarak miyotüp oluşturmaktadırlar. Ancak transformasyon besiyerinde (% 10 HS+Dex) büyütüldüklerinde taşıdıkları mutant N-ras onkogeninin etkisiyle farklılaşmayı durdurarak sürekli çoğalmakta ve yığınlar oluşturmaktadır. Mitojenik aktivitesi yüksek fakat Dex. içermeyen (% 10 FBS) besiyerinde büyütülen C025 hücreleri belli bir sayıya ulaştıklarında kontakt inhibisyon etkisiyle çoğalmayı durdurmakta ve oldukları safhada kalmaktadırlar. N-ras onkogeninin aktivasyonunun p53, mdm2, pl9 ve p-aktin üzerindeki etkileri araştırıldığında, N-ras' in p53 ekspresse edilmesini engellemediği ancak p53' ün hücre döngüsü üzerine olan etkisini engellediği tespit edilmiştir. Mdm2' nin N-ras tarafından baskılandığı, pl9ARF' nm ise p53-N-ras arasında bağlayıcı bir rolünün bulunmadığı tespit edilirken p53-mdm2 arasında bulunan ve daha önce çeşitli çalışmalarla tespit edilen feed back ilişkisi bir kez daha ortaya konmuştur. pl9ARF' in C025 miyoblast hücrelerinin farklılaşmasında bir role sahip olamayacağı düşünülmektedir. P-aktin seviyesinin her üç ortamda sabit olduğu ve sinyal şiddetinin yüklenen proteininin miktarıyla paralel olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctor of Science Thesis INVESTIGATION OF EFFECTS OF N-BAS ONCOGENE ON SENTHESIS OF p53, pl9 and mdm2 Kamel SALEH Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Assist. Prof. Hülya ZEYTİNO?LU The effects of the expression of mutant human N-ras oncogene on the levels of p53, mdm2, pl9 and p-actin proteins have been investigated by Western Blotting method in cell line. C025 myoblast cells grown on % 10 HS medium having low mitogenic activity differentiate into myotubes. However, when these cells were grown on transformation medium (% HS+Dex.), they stop the differentiation and proliferate forming foci by the effects of N-ras oncogene which the cells have. The C025 myoblast cells grown on %10 FBS which has high level mitogenic activitors but does not have Dex. stoped the proliferation by the effects of contact inhibition caused by the number of the cells and the cells stay at the same stage which is monolayer stage. When the effects of the activation of N-ras oncogene on p53, mdm2, pl9 and p- aktin were investigated, it was determined that N-ras did not block the expression of p53, but it inhibits the effects of p53 on the cell cycle. Mdm2 was inhibited by N-ras. pl9ARF did not have a binding activity between p53 and N-ras. For that reason, pl9 ARF is not required for the accumulation of p53 in response to mutant human oncogenic N-ras. pl9ARF may not be required for differentiation of C025 myoblast cells. The feed-back relationship between p53-mdm2 detected in this study has the same results with the studies published recently. The levels of P-actin are same in all three medium, the taken signals from p-actin increase with the volume of protein loaded to the gel. Key word: Oncogene, ras, p53, MDM2, differentiation