Tuğla-kiremit endüstrisinde pişmiş atıkların yeniden değerlendirilebilirliğinin araştırılması
An Investigation into recycling of fired roof tile scraps
- Tez No: 109803
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPAGUT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kiremit, Pişmiş Atık, Kil, Su Emme, Eğme Mukavemeti, Roof Tile, Fired Scrap, Clay, Water Absorption, Bend Strength
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TUĞLA-KİREMİT ENDÜSTRİSİNDE PİŞMİŞ ATIKLARIN YENİDEN DEĞERLENDİRİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI YASEMİN PANCAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Alpagut KARA 2001 Bu tezde, ticari bir kiremit firmasının üretimi esnasında ıskarta olarak açığa çıkan pişmiş atıkların geri kazanımı üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla tezin ilk bölümünde Akdeniz tipi kiremit üretiminde kullanılan, Eskişehir yöresine ait yedi farklı kil esaslı hammaddenin fiziksel, kimyasal ve mineralojik özellikleri çeşitli karakterizasyon teknikleri kullanılarak detaylı bir biçimde araştırılmıştır. Bu hammaddelerin kiremit endüstrisi için ticari olarak uygunluğu bilinmesine rağmen elde edilen sonuçlardan yararlanılarak ürün kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise herhangi bir öğütme işlemine tabii tutmaksızın 500 |am, 300 |im ve 106 p.m elek altı boyutlarda olmak üzere % 2 ile % 20 arasında değişen oranlarda pişmiş atık standart kiremit bünyesine ilave edilerek yarı yaş ve kuru baskı yöntemleri ile şekillendirilmiştir. Elde edilen temsili numuneler daha sonra işletme ve laboratuvar koşullarında farklı pişirim sıcaklıklarında pişirilerek nihai ürün özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kullanılan hammaddelerin karakterizasyon çalışmaları sonucu elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde bu hammaddeler arasında incelenen özellikleri açısından büyük farklılıkların olmadığı görülmüştür. Her bir farklı boyut dağılımı ve pişirim rejimi için artan oranlardaki pişmiş atık ilavesinin standart bünyenin su emme değerlerini arttırdığı, bu artışa paralel olarak da eğme mukavemeti değerlerini azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis AN INVESTIGATION INTO RECYCLING OF FIRED ROOF TILE SCRAPS IN TILE AND BRICK INDUSTRY YASEMİN PANCAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramics Engineering Program Supervisor: Asst. Prof. Dr. Alpagut KARA 2001 In this thesis, studies were carried out to recycle the fired roof tile scraps discarded by a commercial roof tile factory during manufacture. For this purpose, in the first part of the thesis, physical, chemical and mineralogical properties of seven different clays from Eskişehir region used for Mediterranean type roof tile manufacture were investigated in detail employing several characterisation techniques. Although these clays were known to be commercially suitable for brick industry, the aim was to improve product quality. In the second part, 500 p.m, 300 jam and 106 |im under size fired roof tile scrap was added to roof tile composition in amounts ranging from 2 % to 20 % and shaped using semi-wet and dry methods. Then, the representative specimens were fired at different firing temperatures under the factory and the laboratory conditions in order to see their effects on the relevant properties of the final product. As a result of the raw material characterisation studies, it was found that there were not any important differences in the relevant properties of the raw materials. For all the different particle size distributions and firing regimes, the addition of the fired scrap in increasing amounts led to higher water absorption and lower bend strength values of the standard body.