Eskişehir'de konutsal ısıtma sistemleri, enerji kullanımı ve emisyon kaynaklarının mahalleler bazında dağılımlarının haritalandırılması
Residential heating systems, energy utilization and mapping the distribution of emissions between districts in Eskişehir
- Tez No: 109825
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY DÖĞEROĞLU, PROF. DR. SERAP KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konutsal Isınma, Hava Kirliliği, Emisyon, CBS, Envanter, Residential Heating, Air Pollution, Emission, GIS, Inventory
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR'DE KONUTSAL ISITMA SİSTEMLERİ, ENERJİ KULLANIMI VE EMİSYON KAYNAKLARININ MAHALLELER BAZINDA DAĞILIMLARININ HARİTALANDIRILMASI Z. PINAR ÖZTÜRK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU İkinci Danışman: Prof. Dr. Serap Kara 2001, 76 sayfa Konutsal ısınmadan kaynaklanan emisyonların hava kirliliğine katkısı ülkemizde diğer Avrupa ülkelerine göre yüksektir. Kırsal kesimden kente göçün hızla artması ve yeni yerleşim alanlarının oluşması ile birlikte hava kalitesinin de azalması kaçınılmazdır. Özellikle kış aylarında konutsal ısınma kaynağına bağlı olarak yoğunlaşan hava kirliliğinin önlenmesi için etkili bir hava kalitesi yönetimi oluşturmak gereklidir. Etkin bir hava kalitesi yönetimi sistemi oluşturmak adına yapılacak çalışmalara alt yapı hazırlamak amacıyla; bu çalışmada, Eskişehir merkez ilçede bulunan 27 mahalleye ait bina bazında kat sayısı, konut sayısı, ısıtma sistemi ve yakıt türünü içeren veriler değerlendirilerek yanmadan kaynaklanan karbon monoksit, azot oksitler, kükürt oksitler, partikül maddeler ve hidrokarbon emisyonları emisyon faktörleri kullanarak hesaplanmıştır. Elde edilen değerler Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımı ile konumlandırılarak haritalar halinde sunulmuştur. Mevcut yakıt tüketimine dair bilgilerin eksik olması, açık ortamda ölçülen kirletici çeşidinin az olması, artan nüfus ile birlikte hava kalitesinin ne yönde değişeceği açısından yeterli projeksiyonların yapılmasına engeldir. Ayrıca konutsal ısıtma amaçlı kullanılabilecek yakıt türlerinin ve bu yakıtların verimli yakılmasını sağlayacak sistemlerin araştırılmasına ve Eskişehir'de mevcut jeotermal kaynakların bu açıdan değerlendirilmesine ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis RESIDENTIAL HEATING SYSTEMS, ENERGY UTILIZATION AND MAPPING THE DISTRIBUTION OF EMISSIONS BETWEEN DISTRICTS IN ESKİŞEHİR Z. PINAR ÖZTÜRK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Tuncay DÖ?ERO?LU Co- Superviser: Prof. Dr. Serap KARA 2001, 76 pages The contribution of residential heating to air pollution in Turkey is relatively higher than other European countries. Decrease of air quality is unavoidable due to the increased immigration from rural fields to urban areas which lead to the formation of new settlements. Thus, to form an effective air quality management system to avoid air pollution, especially intense in winter time, is urgently required. This work intended to form a base for the work of air quality management. The data of 27 districts, including information on number of storeys, number of residence, heating system and fuel used for each building; is utilized in order to estimate emissions of carbon monoxide, nitrogen oxides, sulfur oxides, particulate matter and hydrocarbons by emission factors. Emissions are mapped by Geographic Information Systems softwares and evaluated. To make projections about the change in air quality due to the increase in population, more data about consumed fuel quantity and more measurements of air pollutant concentrations are needed. In addition, fuel types, which can be adopted residential heating systems must be researched in accordance with the optimization of present systems as well as the capacity of jeothermal sources in Eskişehir.