Olasılık dağılımlarının karakterizasyonu
Characterization of probability distributions
  1. Tez No: 109824
  2. Yazar: GÜVENÇ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN BAYRAMOĞLU, PROF. DR. ERSOY CANKÜYER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sıra istatistiği, Rekor Değeri, Karakterizasyon, Order Statistics, Record Value, Characterization
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Doktora Tezi OLASILIK DAĞILIMLARININ KARAKTERİZASYONU GÜVENÇ ARSLAN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı 1. Danışman : Prof. Dr. İsmihan BAYRAMOĞLU 2. Danışman : Prof. Dr. Ersoy CANKÜYER 2001, 72 sayfa Bu tezde olasılık dağılımlarını karakterize eden, yani onların belirlenmesini sağlayan teoremler incelenerek yeni bazı karakterizasyon sonuçları elde edilmiştir. Bu tür sonuçlar tek başına önemli olduğu gibi modelleme ile ilgili çalışmalarda ve uygunluk (goodness-of-fit) testlerinin geliştirilmesinde de önemli olabilirler. Bazı dağılımlara ait özellikler incelenerek aşağıda özetlenen yeni karakterizasyon teoremleri ispatlanmıştır. 1) XL{m) = £ıe2 ? ? ? em, £i ~ U(0, 1) ise F ~ U(0, 1). 2) X1:m = VXV2 ???Vm, FVi(x) = xi,0 0 için x > 1 3) Xu(m) = -şe1e2...em,P(ei ° İÇİn X ~ ° lse/'W-l (l+/*cj ' y3 0 ise F(x) = e-X 6, x>0, 0. 5) Xt/(2) - Xu(\) = -^l(2) ve F belli bir sınıftan ise F düzgün dağılımdır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT PhD Thesis CHARACTERIZATION OF PROBABILITY DISTRIBUTIONS GÜVENÇ ARSLAN Anadolu University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Statistics Program Supervisor : Prof. Dr. İsmihan BAYRAMO?LU Co-supervisor : Prof. Dr. Ersoy CANKÜYER 2001, 72 pages In this thesis, characterization of probability distributions, that is theorems to determine distributions, has been investigated and some new characterization results have been obtained. Such results being of importance on their own may also be important in modeling and in the development of goodness-of-fit tests. By investigating properties of some distributions new characterization theorems, summarized below, have been proved. 1) If XL{m) = £le2 ? ? ? em, ei ~ £7(0, 1), then F ~ U(0, 1). 2) If X1:m = VM ? ?. Vm, FVi(x) =x\0 1 if 0 > 0 3) UXu{m) = -,e1e2...ern,P(ei 0, then F(x)=-e~x, x>0, 0. If Xxj(2) - XV(i) = then F is uniform. 5) If Xu(2) - -Xu(i) = Xl(2) sad F belongs to some class of distributions,