Biyokütle materyallerinin piroliz ve katkılı piroliz yöntemi ile metanolce zengin sıvı ürünlere dönüştürülmesi
Converting of biomass materials to methanol rich liquid products by pyrolysis and pyrolysis with additive
  1. Tez No: 109869
  2. Yazar: DOĞAN GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle Materyalleri, Piroliz, Katkılı Piroliz, Katkı Maddesi, Sıvı Ürün, GC-MS Analizi, Metanol VI, Biomass Samples, Pyrolysis, Pyrolysis with Additive, Alkali Additive, Liquid Product, GC-MS Analysis, Methanol VII
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Bu çalışmada, biyokütle materyallerinden metanolca zengin sıvı ürün eldesi araştırıldı. Biyokütle materyali olarak fındık kabuğu, çay fabrikası atığı, tütün sapı ve san çam odunu kullanıldı. Bu biyokütle materyalleri 673, 723, 773, 823, 873, 923, 973 ve 1023 K sıcaklıklarda pirolize tabi tutuldu ve ürün verimleri incelendi. Sonra aynı sıcaklıklarda, numunenin % 10, 20, 30, 40, 50 ve 60 oranlarında Na2C03 ve K2C03 katkı maddeleri kullanılarak yapılan katkılı pirolizden elde edilen ürün verimleri incelendi. Kullanılan katkı maddeleri, biyokütle numunelerinin hepsinde gaz ürün verimini belirgin şekilde arttırdı. Ancak gaz ürün veriminin arttırılması üzerine K2CO3 katkı maddesi Na2CÛ3 katkı maddesinden daha etkili oldu. Yine her iki katkı maddesi, gaz ürün artışına oranla az olmakla beraber sıvı ürün verimini de arttırdı. Fakat Na2CÛ3 katkı maddesi K2CO3 katkı maddesinden daha çok sıvı ürün artışı sağladı. Genellikle kullanılan katkı maddelerinin her ikisi de char ürün verimini azaltmıştır. En yüksek sıvı ürün verimi tüm numunelerde genellikle % 30 oramnda Na2CÛ3 katkı maddesi kullanılarak elde edildi. Numunelerin 823 K sıcaklıktaki piroliz ve % 30 oramnda Na2Ü03 katkı maddesi ile aym sıcaklıkta yapılan katkılı pirolizden elde edilen sıvı ürünler asetonda çözüldü. Sonra sıvı ürünün suyu uzaklaştırıldı ve GC-MS birleşik sistemiyle analiz edildi. Fındık kabuğu, çay fabrikası atığı, tütün sapı ve san çam odununun pirolizinden sırasıyla % 9,5; % 8,7; % 6,8 ve % 5,9 metanol elde edildi. Numunelerin katkılı pirolizden elde edilen metanol miktarlan tüm numunelerde artarak sırasıyla % 12,2; % 9,9; % 8,2 ve % 7,9 olarak gerçekleşti. Fındık kabuğu, çay fabrikası atığı, tütün sapı ve san çam odununun pirolizinden sırasıyla % 16,3; % 7,1; % 4,6 ve % 13,9 asetik asit elde edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Converting of Biomass Materials to Methanol Rich Liquid Products by Pyrolysis and Pyrolysis with Additive In this work, recovery of methanol rich liquid product from biomass materials was investigated. Hazelnut shell, tea factory waste, tobacco stalk and yellow pine wood were used as biomass material. The biomass materials were subjected to pyrolysis at the temperatures of 673, 723, 773, 823, 873, 923, 973,1023 K and products yields obtained was investigated. Then, the samples were pyrolysed using Na2CC>3 and K2CO3 alkali additives a 10, 20,30, 40, 50 and 60 % of original sample at the same temperatures and the yields from pyrolysis with additive were studied. The additives used have been considerably increased the yield of gas product for all of the samples. In addition, the effect of K2CO3 on the yield of product was higher than that of Na2CC«3. Both additives have also been increased the yield of liquid product but this increase was lower than that of gas product. However, increase of the liquid product was effective at the run of using Na2CC>3 additive. In general, both additives have been decreased the yield of char product. The highest liquid product was obtained using Na2CC»3 additive (30 % of original sample) from all of the samples. The liquid products obtained from pyrolysis and prolysis with additive of the samples 823 K temperature (30% additive of original sample) were solved in acetone. Then, water of the liquid products was removed and the products were analyzed with GC-MS coupled system. The methanol yields from pyrolysis of hazelnut shell, tea factory waste, tobacco stalk and yellow pine wood were 9,5 %, 8,7 %, 6,8 % and 5,9 %, respectively. The methanol yields from pyrolysis with additive were increased all of the sample and were obtained 12,2 %, 9,9 %, 8,2 % and 7,9 %, respectively. Acetic acid obtained from hazelnut shell, tea factory waste, tobacco stalk and yellow pine wood were 16,3 %, 7,1 %, 4,6 % and 13,9 %, respectively.