Development of an interface between project management software and a knowledge based expert system
Proje yönetimi yapan bir bilgisayar programı ile bilgi tabanlı uzman sistemler arasında bir arayüz geliştirilmesi
- Tez No: 109892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Yazılımları Arayüzleri, Bilgi Tabanlı Uzman Sistemler, Proje Yönetim Sistemleri. iv, Software Interfaces, Knowledge Based Expert Systems, Construction Management. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET KEKLİKÇİ, Gülcan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTAŞ Nisan 2001, 96 sayfa Bu tezde proje yönetimi yapan bir bilgisayar programı ile bilgi tabanlı uzman sistemler arasında bir arayüz geliştirilmesi sunulmaktadır. İnşaat yönetimi yapan kişilere, inşaat projesindeki gecikmelerin zaman ve maliyet etkilerini proje yönetimi yapan bir program ve bilgi tabanlı uzman sistem kullanarak azaltılması amaçlandı. İnşaat projelerinin modellenmesi için Microsoft Project yazılımının 4.1 versiyonu kullanıldı. Bilgi tabanlı uzman sistem olarak İPGEA (İnşaat Projelerindeki Gecikmelerin etkilerinin azaltılması) programı inşaat projelerindeki gecikmelerindeki zaman ve maliyeti azaltmak için kullanıldı. Arayüz bu iki program arasında karşılıklı data transferi yapacak şekilde tasarlandı. Arayüzün geliştirilmesinde, Goldworks III uzman sistem kabuğu kullanıldı. Bu uzman sistem kabuğunun dış arayüzünden Microsoft Project'ten İPGEA' ya data transferi yapmak için yararlanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN INTERFACE BETWEEN PROJECT MANAGEMENT SOFTWARE AND A KNOWLEDGE BASED EXPERT SYSTEM KEKLİKÇİ, Gülcan M.Sc. in Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet ÖZTAŞ April 2001, 96 pages This thesis presents a methodology to construct an interactive interface between a project management software package and knowledge based expert system. The aim is to develop a tool for construction managers for mitigating the time and cost effects of construction delays by using project management software package and a knowledge based expert system. Microsoft Project version 4.1 is used to model construction projects. A knowledge based expert system which is called as MICD (Mitigation of Effects of Construction Delays) is used as for mitigating the construction delays in terms of time and money. The interface is designed to exchange required information between MICD and Microsoft Project. During the development of the interface, an' expert system shell called Goldworks III is used. External interface of Goldworks III is used to transfer data from Microsoft Project to the MICD.