Ömer Seyfettin'in hikayelerinde Türk toplumu
The Turkish society in the Ömer Seyfettin's stories
- Tez No: 110038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHMİ KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat Sosyolojisi, Türk Milliyetçiliği, Türk Toplum Yapısı, Sosyal Değişme, Sociology of Literature, Turkish Nationality, Turkish Society Structure, Social Exchange
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ömer Seyfettin'in eserleri. II. Meşrutiyet' in ilanı ile birlikte, siyasileşme ve batılılaşma sürecine giren geleneksel bir toplumun yaşadığı değişimlerin bir aynası gibidir. O. ulus devlet olma yolunda, ümmetçi zihniyetten Türkçülük fikrine geçiş mücadelesini verenlerin başında gelmektedir. Bu mücadelesi sırasında toplumun kurumlar ve değerlerindeki değişmeyi, aydın-halk yabancılaşmasını ve milli kimliğe uzaklaşmayı görmüş ve eserlerini bu doğrultuda vermiştir. Tezin amacı, bu fikirlerin sosyolojik özelliklerini açıklamaktır. Araştırmada izlenen yol, tarihi yöntemdir. Araştırmanın adı ise“Ömer Seyfettin'in Hikayelerinde Türk Toplumu”dur. Araştırma sonucunda, bir devletin kurulma aşamasında bir ilkesinin var olmasının birey ve yönetim açısından gerekli olduğuna ulaşılmıştır. Ayrıca, toplumda ekonominin ahlak, değerler, inanç, tutumlar ve yargılar gibi manevi unsurlara doğrudan bir etkisi olduğu görülmüştür. Savaş sonrası görülen düzensizlikler söz konusu olduğunda, vatandaşların bireysel özellikleri ile anlam kazanan güçlü bir otorite olmalıdır. Ekonomik sıkıntıyı en fazlasıyla yaşayanlar ise kadınlar olmuş, böylelikle aile ve değerlerde de bir değişim meydana gelmiştir. Din ise bir milletin ayırt edilecek bir özelliğidir ve örfe göre millileşebilir. Bu İslamiyetin kendi yapısında mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Ömer Seyfettin's works are just as the mirror of the changes of a traditional society lived that together with the announcing of II. Constitutional system of Government, political and becoming westernized process. In the way of a National State,he has been become in front of the formers who are giving the transforming efforts from the Religious Community to National State idea. During the period of his efforts concerned with this process, he noticed that the changes of institutions and values of the society, the alienation of intellectual - people and going away from the national identity and he had wrote his works in these process. The aim of thesis is to explain of sociologic features of these ideas. The path that is followed in this study is historical method. The name of thesis is“ The Turkish Society in the Ömer Seyfettin's stories”. At the end of the study, it had been agreed that in the foundation stage of a state it is necessary a principle from the point of view of individual and management. On the other hand, it had been seen that there is a direct affect of economy to such as moral elements the moral, values, belief, manner and splits. Related with the disorders after war, it should be very powerful authority that is meaningful of citizen's individual characteristics. People who are mostly lived the economic trouble had became women, as a result of this, it became a change in families and also values. The religion is also a difference feature of a Nation and it may nationalized as to custom. This is exist in its structure of Islamism.