Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin çeşitli değişkenler açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesi
An Analysis of teachers and student teachers problem solving skills through different variables
- Tez No: 110296
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Bu araştırmada, öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının problem çözme becerileri çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemi, Konya ve Niğde illerindeki, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışan öğretmenler içinden tesadüfi olarak seçilen 183 öğretmen ile aynı illerde bulunan Selçuk ve Niğde Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler içinden tesadüfi olarak seçilen 351 aday öğretmendir. Araştırmada Heppner'in Problem Çözme Becerisi Envanteri ve araştırmacı tarafından hazırlanan bir bilgi formu kullanılmıştır. Envanterden elde edilen puanların ortalamaları değişken sayısına göre varyans analizi ve t testi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir. Cinsiyete göre problem çözme becerisi düzeyinin öğretmenler için aceleci ve planlı yaklaşım açısından farklılaştığını göstermiştir. Aday öğretmenler cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde, kendine güvenli yaklaşım açısından ise kız aday öğretmenlerle erkek aday öğretmenler arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Problem çözmede düşünen yaklaşım açısından 21-25 yıl kıdeme sahip öğretmenlerin, değerlendirici yaklaşım açısından ise 06-10 yıl kıdeme sahip öğretmenlerin problem çözme becerileri daha olumlu bulunmuştur. Öğretmenler, mezun olduğu öğrenim alanı değişkenine göre incelendiğinde ise, problem çözmenin alt boyutları ve toplam puan açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğretmenlerin görev yaptığı eğitim kademesi değişkeninin, değerlendirici kendine güvenli yaklaşım ve toplam puan açısından farklılaştığı bulunmuştur. Aday öğretmenlerin öğrenim gördüğü üniversite değişkeninin değerlendirici ve planlı yaklaşım açısından farklılaştığı bulunmuştur. Okudukları bölüm değişkeni açısından ise aday öğretmenlerin, değerlendirici ve planlı yaklaşım açısından farklılaştığı bulunmuştur. Problem çözmede düşünen yaklaşım, kaçıngan yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım açısından aday öğretmenlerin mezun oldukları ortaöğretim değişkenine göre, anlamlı bir fark bulunmuştur. Aday öğretmenlerin okuduğu sınıf değişkenine göre, Aceleci yaklaşım, düşünen yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım, planlı yaklaşım ve toplam puan açısından 1. ve 2. sınıfların, daha olumlu bir problem çözme becerisine sahip olduğu bulunmuştur. Öğretmenler ile Aday öğretmenler karşılaştırıldığında ise, öğretmenlerin aday öğretmenlere göre; düşünen yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım, planlı yaklaşım ve toplam puan açısından daha olumlu bir problem çözme becerisine sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY In this research, teachers' and student teachers' problem solving skills were examined. 183 teachers who were currently working in Konya and Nigde Local Education Authorities were selected randomly as subject and 351 student teachers who were students in the Faculty of Education at Selçuk and Nigde Universities were also selected randomly as study subjects. In this study, the research instruments consist of 'Problem Solving Inventory' developed by Heppner (1982) and the Identification Form developed by the researcher (2000). The scores received from the inventories were analyzed by using 'Variance Analysis technique' and 't test' to find out whether there are significant relationships between the variables or not. The research findings were summarized as follows: In terms of gender, the level of problem solving confidence differed between male and female teachers in relation to impulsive style and planfulness. When the student teachers' responses were examined, it was seen that there was a? significant relationship between the males and females' responses in relation to their problem solving confidence. It was also seen that there was a significant relationship of the teachers" responses who were in post long time (21-25 years) in terms of reflective style. However, in terms of their monitoring style, teachers who were in post for 06 and 10 years were very positive. In terms of their graduation, there is not significant difference between the male and female teachers' responses. However, student teachers' responses differed on monitoring and planfullness in terms of their universities and departments where they are currently educated In terms of their secondary education graduation, the student teachers' responses differed on reflective style, avoidant style and problem solving confidence. In addition, their responses were different in terms of their grades concerning their impulsive, reflective, problem solving confidence and planfulness. Moreover, according to their total response scores, student teachers who were first and second grade students differed from the third and fourth grades in relation to problem solving confidence. When teachers and student teachers' responses were compared, teachers had more positive problem solving skills than student teachers had in terms of reflective style, problem solving confidence, planfullness and total scores.
Benzer Tezler
- Matematik dersinde kullanılan öğretimsel görevlerin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of teaching tasks used in mathematics lessons in terms of various variables
GÖZDE ÜNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
Eğitim ve ÖğretimHacettepe ÜniversitesiOrtaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN SAĞLAM KAYA
- Ortaöğretim lise 1. sınıf matematik programının değerlendirilmesi
Evaluation of lyce 1 mathematics curriculum in secondary education
SELDA ÇET
Yüksek Lisans
Türkçe
2000
Eğitim ve ÖğretimMarmara ÜniversitesiMatematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FETHİ ÇALLIALP
YRD. DOÇ. DR. LEVENT DENİZ
- Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının problem çözme becerilerinin incelenmesi
Examination of problem solving skills of social studies teacher candidates
HASAN ARKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimBurdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiSosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE ERSOY
- Ortaöğretim öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğrenen ve öğreten becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between 21st century learner and teacher skills of secondary school teachers
AİŞE GÜL YILDIZ POYRAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Eğitim ve ÖğretimSivas Cumhuriyet ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HATİCE YILDIZ
- Öğretmen adaylarının düşünme becerilerine ve düşünme becerilerinin öğretimine ilişkin görüşleri
Pre-service teachers' views on thinking skills and teaching thinking skills
YASEMİN KARSANTIK
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Eğitim ve ÖğretimMarmara ÜniversitesiEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ORHAN AKINOĞLU