Anadolu güzel sanatlar liseleri keman öğretim programlarının incelenmesi üzerine bir araştırma
A Research on violin teaching methods in Anatolian fine arts high schools
- Tez No: 110295
- Danışmanlar: PROF. M. SALİH ERGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Keman Eğitimi, Müzik Eğitimi, Öğretim Programları. I, Anatolian Fine Arts High School, Teaching Violin, Teaching Music, Teaching Programs. ii
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZÎ ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ KEMAN ÖĞRETİM PROGRAMLARININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şehriban KOCA SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ BİLİM DALI Danışman: Prof. M. Salih ERGAN 2001, Sayfa: 68 Jüri : Prof. M. Salih ERGAN Doç. Yusuf AKBULUT Yrd. Doç. Hasan BOZKURT Bu araştırma Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Çalgı (Keman) öğretim prog ramlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla önce 3 farklı ildeki Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde anket uygulanmış, tüm ankete katılan öğretmenlerin gö rüşleri alınarak sonuçlar doğrultusunda değerlendirme yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; öğretim programlarından kaynaklanan eksik likler olduğu, özellikle temel olarak kabul edilen hazırlık sınıfında 1 saatlik Çalgı (Keman) dersinin yetersiz olduğu, Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde henüz araç- gereç ve donanımlar açısından eksiklikler olduğu, Müziksel İşitme Okuma ve Yazma derslerinin çalgı dersleri ile paralel yürütülmesi gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER DEGREE THESIS A RESEARCH ON VIOLIN TEACHING METHODS IN ANATOLIAN FINE ARTS HIGH SCHOOLS Şehriban KOCA SELÇUK UNIVERSITY SOCIAL SCIENCES INSTITUTE DEPARTMENT OF MUSIC TEACHING Supervisor: Prof. M. Salih ERGAN 2001, Page: 68 Jury : Prof. M. Salih ERGAN Assoc. Prof. Yusuf AKBULUT Assoc. Prof. Hasan BOZKURT This research aimed to investigate musical instrument (violin) teaching methods in Anatolian Fine Arts High Schools. For this end, teachers were surveyed in three Anatolian Fine Arts High Schools, each being in a different city, and by taking all the surveyed teachers' points of view into consideration, the collected data were evaluated. The result indicates that the curriculum is insufficient in content, and that the one-hour-a-week instrument (violin) class, which is considered to be the basic course, is not enough time for the preparation class and that the Anatolian Fine Arts High Schools are still lacking in materials and equipment, and finally that musical Listening-Reading-Dictation classes should be taught in parallel to instrument (vio lin) playing classes.