Population policies of the Ottoman state in the Tanzimat Era: 1840-1870
Tanzimat Döneminde Osmanlı Devletinin nüfus politikaları: 1840-1870
- Tez No: 110733
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİCİHAN İSLAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: yerel imar işleri, vergi, nüfus hareketleri, eşkıyalık, evlilik, üreme, doğum kontrolü, nüfus artışı, local reconstruction works, taxation, population movements, banditry, marriage, procreation, birth control, population growth IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ TANZİMAT DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLETİNİN NÜFUS POLİTİKALARI: 1840-1870 Dursun, Selçuk Tarih Yüksek Lisans Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Huricihan İslamoğlu Şubat 2001, vii+84 sayfa 19. yüzyılda Osmanlı modern devletinin oluşumu nüfus politikalarıyla yakından ilişkilidir. Nüfusa yönelik olarak uygulanan politikalar, 19. yüzyıl Osmanlı modern devletinin üç ana kaygısına işaret eder. Bunlar sırasıyla vergi toplama, tarımsal üretim ve yerel imar projeleri için işgücü sağlama ve modern ordular için askere almadır. Tarımsal üretim, vergi, ticaret, endüstri ve askeriye için nüfusun korunmasının ve artırılmasının önemi, hükümetin Tanzimatın ilk yıllarındaki nüfus politikalarıyla şekillendirilmiştir. Tanzimat'tan sonra devlet nüfusu bir gelir kaynağı olarak düşünmeye başladıktan sonradır ki, çeşitli kurumsal düzenlemelerle ve yönetmeliklerle nüfusu korumaya ve artırmaya çalışmıştır. Bu nüfus politikaları, Tanzimat dönemini betimleyen toplumsal, iktisadi, siyasi, askeri, eğitim ve sağlık reformlarıyla bütünsel ve uyumlu bir yapı oluşturur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POPULATION POLICIES OF THE OTTOMAN STATE IN THE TANZİMAT ERA: 1840-1870 Dursun, Selçuk M. A., History Supervisor: Prof. Dr. Huricihan İslamoğlu February 2001, vii+84 pages The formation of the Ottoman modern state in the nineteenth century was closely interrelated with the population policies. The policies directed towards population addressed three concerns central to Ottoman modern state building in the nineteenth century. These were the concern to tax, to create a labor force for agricultural production and local reconstruction projects, and to draft soldiers for the modern armies. The importance of protection and procreation of the population for agricultural production, taxation, trade, industry and military was substantiated by the population policies of the government in the early period of the Tanzimat. As the state identified the population as a source of income after the Tanzimat, it tried to protect and procreate its population through certain institutional arrangements and regulations. The population policies were interrelated with the whole body of social, economic, political, military, educational, and sanitary reforms that characterized the Tanzimat era.