Yaşlı bireylerin ilaç kullanımına yönelik evde verilen eğitimin değerlendirilmesi
The evaluation of the home training which considers the drug use by old patients
  1. Tez No: 111397
  2. Yazar: SERAP GÜNEY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVGİ KIZILCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, ilaç kullanım hataları, yaşlılıkta ilaç kullanımı, ilaç kullanım eğitimi, yaşlılıkta ilaç hataları, tedaviye uyum, old age, misusage of drugs, drug use in elderly patients, drug usage, medication errors
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 5111
Özet
ÖZET YAŞLI BİREYLERİN İLAÇ KULLANIMINA YÖNELİK EVDE VERİLEN EĞİTİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırma, sürekli ilaç kullanan yaşlı bireylere ilaç hatalarını önlemeye yönelik evde verilen eğitimin değerlendirilmesi amacıyla yan deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma örneklemini, 2000-2001 yılında Mevki Asker Hastanesine başvuran 100 yaşlı birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, Hasta Tanıtım Formu Ve İlaç Kullanım Hata Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler; yüzde, bağımlı gruplarda iki yüzde arasındaki farkın önemlilik testi ve bağımsız gruplarda iki yüzde arasındaki farkın önemlilik testleri ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda, yaşlı bireylerin ilaç kullanım hatalarının oranı ve evde verilen eğitimin hata yapmama üzerine etkinliği değerlendirilmiştir. Bireylere ilaç kullanım hatalarını önlemeye yönelik evde verilen eğitimin, ilaç kullanım hatalarını önlemede etkin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bulguların doğrultusunda, hemşirelere ve araştırmacılara yaşlı bireylerin ilaç kullanımına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE HOME TRAINING WHICH CONSIDERS THE DRUG USE BY OLD PATIENTS This research, the evaluation of the training which considers prevention of misuse of drugs by old patients is conducted in a semi-emperimental way. The research samples are formed by 100 old patients who apllied to the Local Military Hospital in year 2000-2001 period. The Patient Identification Form and the Drug Misusage Form were used as a means of data collection. The data has been evaluated by percentage and the Importance Test Between Two Percentages. At the end of this research, the percentage of old patients who misuse drugs and the effectiveness of training for home use of drugs correctly has been found. As a result the training given is found to be effective in prevention of drug misusage. Under the light of these results the nurses and the researchers are given some suggestions regarding the misusage of drugs in old patients.